Biblioteken lockar allt fler besökare

Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra, vill att hennes bibliotek ska erbjuda mer än bara bokutlåning. Hon har satsat på författarbesök och sam­arbeten med lokala föreningar.
Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra, vill att hennes bibliotek ska erbjuda mer än bara bokutlåning. Hon har satsat på författarbesök och sam­arbeten med lokala föreningar.
Strategin med ökade öppet­tider och tillgänglighet på biblioteken har gett resultat – Nackaborna hör till de som går mest till bibblan i hela landet.

Men att låna böcker är man inget vidare på.

Drygt 17 gånger om året går den genomsnittliga Nackabon på biblioteket. Det är högt över genomsnittskommunens knappa sju besök om året och innebär dessutom en ökning från drygt 14 besök i snitt år 2008. Bara två kommuner i landet har högre besökssiffror än Nacka.

– Jag är inte ett dugg förvånad, bara glad, säger kommunens kultur- och utbildningsdirektör Susanne Nord om siffrorna som kommer från Svensk biblioteksförening.

Hon ser de många besöken som ett bevis på att Nackas strategi med öppna och tillgängliga bibliotek har slagit väl ut. De senaste åren har alla kommunens bibliotek renoverats och öppettiderna har förlängts. Hon påpekar också att Nacka har försökt lägga biblioteken där människor befinner sig.

– Vi har alla bibliotek i centrumanläggningar. Har man en bra tillgänglighet så hittar folk dit, säger Susanne Nord.

Och hon får medhåll av Barbro Bolonassos, chef för biblioteket i Fisksätra.

– Det är en stor fördel att man har lagt biblioteken smart. I stället för ett huvudbibliotek med filialer har vi sex ganska stora stadsdelsbibliotek, säger hon.

Enligt Barbro Bolonassos är det mycket upp till biblioteken själva att locka besökare.

– Vi måste lyssna på människor och lära oss att ta emot dem. Vi ska vara en resurs och måste fråga oss vad folk vill göra här. Vi ska ge bort vårt bibliotek, säger hon.

Men även om Nackaborna är duktiga på att besöka biblioteken lånar de något färre böcker än svenskarna i genomsnitt. Att utlåningen minskar är något som biblioteken måste vänja sig vid i en tid när böcker blir allt billigare att köpa, enligt Barbro Bolonassos. Själv har hon satsat mycket på författarbesök, och samarbeten med lokala föreningar. Hon vill se biblioteket som en mötesplats, en ”tredje plats” i vardagen, vid sidan av hemmet och arbetsplatsen.

– Böcker är lätt att få tag på i dag. Men var är samtalen? Var hör vi språken? Var kommer barn­en in och får ta plats? Biblioteket ska vara en plats att lära sig saker, att uppleva saker och att engagera sig. Alla de sakerna är möjliga i ett bibliotek. Var kan man göra det utan att det kostar något annars?

Vad gör du på biblioteket?

Fazal-Ur Rehman:

”Jag läser pakistanska dagstidningar här. Jag har en nackskada så jag kan inte sitta vid vanliga bord och läsa. Här får jag hjälp av personalen.”
Efson Goitom:

”Jag kommer ofta hit ifall jag behöver skriva ut något till exempel, men jag lånar sällan böcker. Man kan få hjälp med allt här, det är som ett stort socialt centrum.”
Kristina Hector:

Mest lånar jag böcker. Sedan går jag på en del föredrag också, kanske ett par tre gånger om året. Bäst med biblioteket är de generösa öppettiderna och den trevliga personalen.”
Jennifer Casey:

”Jag är här varje dag och använder datorerna och sitter och pluggar. Jag läser några ämnen på distans och här finns allt jag behöver. Dessutom är det lugnare än att sitta hemma.”