ANNONS

Biblioteken ska bota pojkars ovilja att läsa

2014 ska bli året då bibliotekspersonalen i Tyresö ska få pojkar att läsa mer.

En tanke är att frälsa dem med olika idrottsteman.
ANNONS

Omkring 90 procent av alla kvinnor i Sverige läser minst en bok per år. Bland män däremot dalar siffran från en redan låg nivå. 2009 hade 78 procent av männen läst minst en bok det gångna året. 2012 var siffran 75 procent. Det framgår av SOM-institutets rapport Biblioteksvanor och attityder.

I forskarvärlden ser man ett samband mellan läsning och förmågan att klara sig i skolan. Därför har politikerna i kultur- och fritidsnämnden gett ledningen för bibliotekarierna i Tyresö i uppdrag att få fler unga män och pojkar att sticka näsan i böcker.

Lars Andersson, bibliotekschef i kommunen, ser det som en kär uppgift.

– Det här sammanfaller ju helt med våra tankar. Flera undersökningar pekar på att förmågan att förstå lästa texter sjunker hos pojkar.

Han menar att all läsning är bra – faktatexter och serier fungerar lika bra som deckare, fantasy eller böcker om sport.

– Huvudsaken är att man läser och utökar sitt ordförråd.

En av flera idéer för att förvandla ickeläsande pojkar till bokmalar är att bjuda in författare som är män. En het kandidat är David Lagercrantz, som i samarbete med Zlatan Ibrahimovic, skrivit storsäljaren ”Jag är Zlatan”.

Ett annat förslag går ut på att köpa in fler böcker som på olika sätt handlar om idrott. En tredje tanke är att ställa ut Riksidrottsmuseets med fleras utställning Att läsa är också en sport.

– Sporten är ett av flera sätt. Vi är ju en stor sportkommun så det passar bra, säger Lars Andersson.

ANNONS