Så ska biblioteken och Sollentuna FK locka pojkar att läsa mer

bibblan och sollentuna fk
Biblioteken i Sollentuna ska tillsammans med Sollentuna FK få fler pojkar att läsa böcker.
bibliotek i sollentuna
Bibliotek i Sollentuna.
sollentuna fk
Sollentuna FK.
Biblioteken i Sollentuna får 400 000 kronor av statliga kulturrådet för att tillsammans med Sollentuna FK locka pojkar till läsning genom att bland annat ge boktips och förse dem med litteratur när de åker på matcher och turneringar.

– Det nya projektet tillsammans med Sollentuna fotboll är mycket spännande och visar på nytänkande och ett bra och kreativt samarbete mellan kultur och idrott, säger Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Vid sidan av en generell nedåtgående lästrend finns även en läsklyfta mellan pojkar och flickor. Forskning visar att ungas läsvanor påverkas av sociala normer, könsroller och vuxna förebilder.

”Det här ska bli jätteroligt”

Utgångspunkten i projektet är därför att avgränsa målgruppen till idrottande pojkar och vuxna manliga förebilder som är aktiva i Sollentuna FK.

– Vi ska precis träffas nu och se vad vi kan göra konkret, men ändamålet är fantastiskt och helt i linje med vår vilja att hela tiden göra Sollentuna bättre. Det här ska bli jätteroligt, säger Sollentuna FK:s klubbchef Mikael Thorstensson.

Har du själv något lästips att bjuda på?

– Oj! Senast läste jag ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson. Den är kanske för lite äldre ungdomar i så fall, men det passar bra för jag står här på Rudbecks studentutspring just nu, så den får det bli. Annars riktar sig projektet mest till lite yngre. Det har visat sig att pojkar som saknar förebilder som läser kan tappa läsningen väldigt tidigt.

Även pengar till att minska den digitala klyftan

Utöver 400 000 kronor för att stimulera pojkars läsning får biblioteken i Sollentuna även 1,2 miljoner kronor för att kunna erbjuda bättre stöd och vägledning till besökare som saknar digitalt kunnande.

Tanken är att minska den digitala klyftan genom att kunna hjälpa folk som söker sig till biblioteken då de saknar egen digital utrustning och ibland även har bristande språkkunskaper. Det har visat sig att personer ofta söker sig till biblioteken för både enkla och mer avancerade frågor så som bank-, samhälls- och myndighetsärenden.

”Ett viktigt tillskott”

Nu får Sollentuna 1,2 miljoner kronor av kulturrådet för att kunna erbjuda regelbunden IT-utbildning för besökare. Det ska ske i samarbete med Norrtälje, Täby, Österåker och Lidingö.

– Ett viktigt tillskott för att kunna utveckla biblioteksverksamheten och nå nya grupper, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.