Biblioteken tvingas begränsa e-bokslån

”Det är synd att det är så dyrt att ladda ner en e-bok”, säger Gunnel Arvidson Nilsson, platschef på biblioteket i Mörby centrum.
”Det är synd att det är så dyrt att ladda ner en e-bok”, säger Gunnel Arvidson Nilsson, platschef på biblioteket i Mörby centrum.
E-boksutlånen från biblioteken i Danderyd har ökat rekordartat det senaste året. Så mycket att låntagarna nu får låna max tre e-böcker per vecka.

Förra året laddades 4 292 e-böcker ner på Danderyds bibliotek. Det är drygt fem gånger fler än året innan då 781 e-bokslån noterades. Och lånen fortsätter att öka.

Böckerna laddas ner via företaget E-lib som tar 18 kronor per nerladdad bok. En summa som betalas av kommunen vars kostnader för e-bokslån ökade från cirka 14 000 kronor till 77 000 kronor på bara ett år.

Ett vanligt boklån kostar biblioteket två kronor.

Det höga priset för e-bokslån är något som gör att det blir mindre pengar över till annat, menar Gunnel Arvidson Nilsson, platschef på biblioteket i Mörby centrum.

– Vi har försökt få E-lib att ta en årsavgift i stället men de vill ha betalt per lån, säger hon.

E-lib ägs av de största bokförlagen, Bonniers och Norstedts bland andra, och är ledande i Norden inom distribution av digitala böcker. Bokförlagen anser att bibliotekens gratisutlåning tar död på marknaden för e-böcker.

Trots ökade kostnader för e-bokslån har Danderyds bibliotek inte fått ökade anslag av politikerna. Biblioteken har därför tvingats reducera antalet e-bokslån från fem till tre per låntagare och vecka.

– Det är klart att e-bokskostnaderna påverkar ekonomin, säger Kerstin Hassner, nytillträdd kultur- och bibliotekschef i Danderyd.

Nästa år får kultur- och fritidsnämnden, enligt majoritetens förslag, anslaget höjt med en procent. Det innebär ytterligare en besparing för biblioteken eftersom det krävs en höjning med cirka två procent för att den allmänna prisutvecklingen ska följas.

– Det blir ett pussel att lägga, konstaterar Kerstin Hassner.

Politikerna har tidigare sparat in på bibliotekspersonalen i Danderyd som numera är en av de kommuner i länet som har minst biblioteksanställd personal per 1 000 invånare. Danderyd ligger på plats 24 bland de 26 biblioteken i länet med sina 0,3 anställda per 1 000 invånare. I Danderyd är det extra sårbart eftersom personalen är utspridd på fyra bibliotek och därmed inte kan täcka för varandra.

För att öka tillgängligheten på biblioteket i Stocksund planerar kommunen att låntagare nästa år själva ska kunna gå in på biblioteket och låna böcker trots att det är obemannat.

Kan du tänka dig att låna en e-bok?

Ingrid Bergström, systemutvecklare, Danderyd:

– Ja absolut. Speciellt bra är det att det inte går att glömma återlämningen eftersom lånet automatiskt upphör efter 28 dagar.
Monica Lampel, pensionär, Klingsta:

– Ja, jag har laddat ner ett par e-böcker men jag har inte tittat i dem ännu. Men jag tror jag föredrar en vanlig bok i handen.
Jakob Nielsen, arbetssökande, Danderyd:

– Varför inte, jag har aldrig provat så jag vet inte hur det är. Å andra sidan gillar jag att hålla i en vanlig bok när jag läser.
Bertil Brodin, pensionär, Charlottenberg:

– Nej, jag är lite gammalmodig och har ingen läsplatta. Sedan tycker jag det är vackert att ha böcker i en bokhylla.