ANNONS

Biblioteket flyttas från Aniaraplatsen till Nya Turebergshuset

Bibblan i Sollentuna flyttas
Sollentuna bibliotek flyttar in i Nya Turebergshuset efter renoveringen som beräknas vara klar sommaren 2022.
Turebergshuset Kommunalhus Sollentuna
Turebergshuset ska totalrenoveras.
biblioteket sollentuna
Biblioteket flyttas från Aniaraplatsen.
Sollentuna bibliotek ska flytta från Aniaraplatsen till Nya Turebergshuset och entrén till huset byggs ut för att ge bättre service till besökarna. Det framgår av en förstudie för renoveringen av Turebergshuset som kommunstyrelsen nu har godkänt och beslutat att arbeta vidare efter.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att det över 40 år gamla kommunhuset står inför en stor renovering då bland annat ventilation, avlopp och hissar behöver bytas ut.

Kommunstyrelsen beslutade i förra veckan att gå vidare med ombyggnationen i enlighet med den förstudie som har gjorts för att se över husets status och renoveringsbehov.

Biblioteket ska flyttas

Av förstudien framgår bland annat att Sollentuna bibliotek flyttas från Aniaraplatsen till Nya Turebergshuset och att entrén till huset byggs ut för att ge bättre service till invånare och besökare.

Renoveringen ska inledas 2020 och då måste Turebergshuset och dess uppemot 600 tjänstemän och politiker evakueras.

De flesta flyttar till The Factory

De absolut flesta kommer att flytta till den välvda glasbyggnaden i södra Häggvik, The Factory, där kommunen hyr fyra våningar av Centria från den 1 augusti i år till sommaren 2022 då renoveringen beräknas vara klar.

Klart i dag – kommunen flyttar in hos The Factory

– Jag är trygg med att vi kommer att kunna flytta tillbaka i augusti 2022. Det är en gammal kåk från 1970-talet så man kan inte garantera in i minsta detalj, men tidsramen är ganska väl tilltagen, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden och ordförande i Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB.

Några verksamheter i andra lokaler

Utflyttningen från Turebergshuset har redan börjat, berättar han.

ANNONS

– Ja, vi hade en översvämning i vårt arkiv så arkivet flyttade för ett par veckor sedan.

Kommunarkivet flyttade till ett hus på Vespergränd i Norrviken. De andra verksamheter som inte flyttar med till The Factory är Socialkontoret (som flyttar till Tingsvägen 17 och Turebergsvägen 3–5), delar av kontaktcenter (som flyttar till Sollentuna bibliotek på Aniaraplatsen) och Överförmyndarenheten (som flyttar till Aniaraplatsen 8).

Hyr redan nu – flytt vid årsskiftet

Alla andra evakueras alltså till glashuset i Häggvik, men flytten sker först vid årsskiftet. Ändå hyr kommunen sina lokaler, för drygt 2 miljoner kronor per månad, redan från den 1 augusti.

– Våra lokaler i The Factory håller på att färdigställas nu. Det är en stor organisation från kommunens sida för att få till en smärtfri flytt. En kommun kan inte bara säga ”sorry, vi har stängt” utan vi måste ha verksamheten i gång hela tiden, även under flytten, säger Thomas Ardenfors.

Snart kan upphandlingen starta

Det slutliga beslutet om renoveringen av kommunhuset tas av kommunfullmäktige den 19 september och efter det kan upphandlingen av entreprenör för ombyggnaden påbörjas.

– Och vi i SKAB:s styrelse tar beslut på onsdag kväll, säger Thomas Ardenfors.

Tidigare har kostnaden för ombyggnaden beräknats till mellan 450 och 570 miljoner kronor. Har ni någon precisare uppgift nu eller är det fortfarande så mellan tummen och pekfingret som gäller?

– Det kan jag inte säga något om ännu. Nu ska vi se hur upphandlingen ska gå till väga med tidsaspekter och kostnadsaspekter, säger Thomas Ardenfors.