ANNONS

Bibliotekets första maj-skämt väckte ilska

Första maj-montern på Vällingby bibliotek upprörde många.
Första maj-montern på Vällingby bibliotek upprörde många.
Vällingby biblioteks första maj-skämt på Facebook väckte starka reaktioner.
Inlägget uppfattades av många som att arbetarrörelsen kopplades samman med fångläger i Sovjet.
Biblioteket raderade inlägget och gick ut med en ursäkt. Då kom ny kritik.
ANNONS

”Imorgon är biblioteket stängt, så vi passar på redan idag att uppmärksamma arbetarrörelsens dag imorgon”, löd texten som Vällingby bibliotek lade ut på sin Facebook-sida den 30 april.

Texten publicerades med en bild på en monter med lästips där två av böckerna handlade om Gulag – Sovjets system för fång- och arbetsläger.

Inlägget var tänkt som ett skämt, men retade upp många.

– Det har kommit många reaktioner, först då från vänsterhåll. Många tyckte att inlägget var onyanserat och det kan jag ha förståelse för, säger Jan-Olof Larsson, vikarierande enhetschef på Vällingby bibliotek.

Han berättar att en enskild bibliotekarie låg bakom inlägget.

– Man kan tycka att det är kul med skämtsamma inlägg, men här gick gränsen. Det tycker jag, mina chefer och de flesta medarbetarna. Däremot ska vi vara en arena för debatt, säger Jan-Olof Larsson.

Inlägget togs bort

Stockholms stadsbibliotek valde efter reaktionerna att ta bort inlägget och att gå ut med en ursäkt på Vällingby biblioteks Facebook-sida:

”Bilden (…) föreställde en bokhylla som formades i ett försök att vara satirisk kring 1 maj. Detta är ett misstag av en enskild person som Stockholms stadsbibliotek inte på något sätt står bakom. Vi beklagar djupt det inträffade och kommer se över våra rutiner så att händelser som detta inte upprepas”, skriver Martin Hafström, tf stadsbibliotekarie.

Han skriver även att inlägget var olämpligt, att det inte speglar stadsbibliotekets hållning och att kommentarsfältet innehöll kränkande uppgifter.

ANNONS

Vi har inte tagit bort skyltningen

Jan-Olof Larsson, vikarierande enhetschef

Ny kritik

När första maj-inlägget togs bort kom nästa kritikstorm – från annat politiskt håll.

Ursäkten har kommenterats av hundratals. Många är upprörda över att skämtet raderades.

Enligt Jan-Olof Larsson har folk också hört av sig och uttryckt sitt stöd för bibliotekarien.

Montern står kvar

Framöver ska Vällingby se över sin policy.

– Bibliotekarien ville väcka debatt kring lite frågor, men gör man det det borde man belysa det från flera håll. Nu blev det för ensidigt, säger Jan-Olof Larsson.

Första maj-montern står kvar i biblioteket.

– Vi har inte tagit bort skyltningen, men vi har lagt till litteratur som belyser arbetarrörelsen från andra sidor, säger Jan-Olof Larsson.

Bibliotekarien kommenterar inlägget

Det var bibliotekarien Einar Ehn som arrangerade första maj-montern och lade ut inlägget. Han blev förvånad när reaktionerna strömmade in.

–  Jag trodde att några kanske skulle bli provocerade men att vi skulle kunna diskutera det i kommentarsfältet, men det gick snabbt överstyr, säger Einar Ehn och fortsätter:

– Min mening var inte att likställa 1 maj med Gulag, det vore absurt. Jag hoppades att det skulle vara uppenbart för alla att det var en medveten överdrift. Poängen skulle inte tolkas som att 1 maj bara representeras av böckerna som stod där.

Vi erbjuder böcker med åsikter som vi personligen inte står bakom, men som behöver finnas tillgängliga

Einar Ehn, bibliotikarie på Vällingby bibliotek

Han vill förtydliga att han inte har några ideologiska motiv.

– I tidigare inlägg har jag häcklat Donald Trump och Svenska Akademien och då har ingen sagt något. Nu kände jag att arbetarrörelsen var en helig ko.

Hans tanke med dessa inlägg har varit att lyfta fram den bredd som enligt Einar finns på biblioteken Stockholm.

– Min tanke har också varit att propagera för Stockholms stadsbiblioteks hållning i sådana här frågor. De gör inga urval på innehållsmässig grund och det tycker jag är en väldigt bra hållning och då vill jag marknadsföra det. Vi erbjuder böcker med åsikter som vi personligen inte står bakom, men som behöver finnas tillgängliga, säger Einar Ehn.

Var det rätt beslut att ta bort första maj-inlägget?

– Nej, jag tycker generellt inte att man ska ta bort inlägg som provocerar. Jag tycker att det ska finnas kvar för eftervärlden och att man i så fall har en disclaimer högre upp på sidan, där man förklarar att ledningen inte står för det och så vidare. Jag tycker egentligen inte att man löser några problem genom att ta bort ett inlägg.

Om du fick göra om inlägget, hade du gjort något annorlunda då?

– Det hade jag väl, för nu blev ju reaktionerna så himla stora. Så då hade jag rimligtvis skyltat med många olika sidor av första maj, litteratur både för och emot.

ANNONS