Biblioteksbesök blir tidsresa

Ett stenkast från Vanadisplan ligger en av stans okända pärlor.

På Matteus församlingsbibliotek har tiden stått still sedan 1916.

Doften av gamla böcker slår emot när man öppnar dörren. Det är försommar och solen skiner, men här inne är det murrigt och patinerat.

Från golv till tak står böcker uppradade i samma hyllor av körsbärsträ som har funnits här sedan biblioteket öppnade för snart hundra år sedan.

På den tiden bodde mest arbetare i församlingen.

– Många flyttade in till Stockholm i början av förra seklet för att ta jobb i de nya fabrikerna, berättar bibliotekarien Vivianne Hoogendorn. Det var gratis att komma hit och låna. De bibliotek som fanns före församlingsbiblioteken var privata samlingar i lägenheter där ägarna tog betalt för att låna ut böcker.

I läsesalen är det som att stiga in i 1900-talets början. En inramad affisch berättar om utlåningsstatistiken på 1920-talet. Den högsta stapeln är från 1922 med 75 000 lån. Troligen sjönk siffran efter 1928, när Gunnar Asplunds stadsbibliotek öppnade på Sveavägen.

– De tog över de böcker som fanns på Gustav Vasas församlingsbibliotek, som lades ner. Det var prat om att även vårt bibliotek skulle försvinna. Men man tyckte att det låg lite avsides, så vi fick vara kvar, säger Vivianne Hoogendorn.

Precis överallt står böcker. Hyllorna går ända upp till taket. På bord, i fönstersmygar och på pallar står frestande travar med litteratur och inbjuder till bläddring och läsning. Nästan allt är så kallad kvalitetslitteratur.

– Folk säger att de tycker om att jag lägger ut böckerna. De vill ha dem framme så att de kan ta i dem och veta att det är bra litteratur.

Kommunala bibliotek köper in genom bibliotekscentralen. Men Vivianne Hoogendorn gör sina beställningar själv, ofta genom adlibris. Därför får hon ofta in nyutgivna titlar tidigare än Stadsbiblioteket. Dessutom är hon lyhörd för önskemål på inköp av låntagarna.

– Det är övervägande äldre som kommer hit. Men det kommer också en hel del barnfamiljer. Och så sådana som bara tycker att vi har bra titlar. Här vet de att det finns. Men vi köper faktiskt in väldigt mycket deckare också.

I hyllorna ser böckerna ut så som de gjorde före digitaliseringen. De har stämplar med lånedatumen i. Vi tar fram Jules Vernes ”Den flytande staden” ur bokhyllan och ser att den senast var utlånad 1961.

Jag skriver själv in mig som låntagare. Efter en stund kommer Vivianne Hoogedorn tillbaka med ett gammeldags lånekort i kartong med namnet maskinskrivet på. Jag har fått uppge namn, adress, telefonnummer och personnummer.

– Jag har aldrig använt mig av personnumren, men ibland är det roligt att veta när folk är födda. Som hon som är född 1912.

Bibliotekets äldsta låntagare fyllde alltså 100 år i januari.

– Hon kommer hit varje månad och lånar nytt. Rollatorn ställer hon ute vid hissen men här inne går hon utan stöd.

Aldrig har en offentlig inredningskonsult satt sin fot på Matteus församlingsbibliotek. Bord, stolar, lampor och kartotek är intakta sedan de köptes in för ett knappt sekel sedan. Vivianne Hoogendorn lånar ut böcker till Stefan De Vylder.

Fakta

Underhållningsböcker ransonerades

Matteus församlingsbibliotek ligger på Västmannagatan 92.

Det öppnade 1916, de fyra åren dessförinnan låg det i kyrkan på Vanadisvägen.

Tanken med församlingsbibliotek var folkbildning.

Låntagarna, varav många arbetade på Rörstrands porslinsfabrik, fick i början bara låna en underhållningsbok om de samtidigt lånade två ”bildande” böcker.

Ursprungligen fick bara församlingsbor låna här. Numera är biblioteket öppet för alla.