Haninge bland de mest generösa givarna till Brottsofferjouren

Carin Flemstrlm, ordförande i Brottsofferjouren i Haninge.
Carin Flemstrlm, ordförande i Brottsofferjouren i Haninge.
Storleken på bidrag till de kommunala brottsofferjourerna varierade stort i Stockholms län 2018. Många av kommunerna söder om stan gav mer bidrag till verksamheterna än övriga länet. Skattebetalarna i Haninge ger är bland de som ger mest stöd av alla.

När personer utsätts för brott så kan de få bidrag från Brottsofferjouren. Men kommunernas bidrag till den ideella verksamheten varierar stort i länet, visar en ny undersökning från Brottsofferjouren.

– Varje kommun har ansvar för att invånarna ska erbjudas stöd om de utsätts för brott, säger Fredrik Mellqvist, tillförordnad generalsekreterare, Brottsofferjouren Sverige.

Haninge kommun generösa

I Haninge och Nynäshamn är kommunerna generösa.

Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn var den lokala brottsofferjour som fick högst bidrag per kommuninvånare bland jourerna i Stockholms län 2018.

Nynäshamn ger enskilt mest bidrag i länet, 4 kronor per invånare, och Haninge tredje mest i bidrag, 3,97 kronor per invånare, enligt Brottsofferjourens statistik.

Kommunernas snitt i landet är betydligt lägre, 2,51 kronor.

– Vi är nöjda med det vi har och begär inte mer pengar i nuläget. Vi har ju också jour dygnet runt, vilket andra lokala jourer normalt inte har. Vi kan nås i princip 24 timmar om dygnet vilket gör oss unika, säger Carin Flemström, ordförande i Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn.

Carin Flemström.

Carin Flemström.

Riksförbundet rekommenderar minst fyra kronor per invånare, enligt Carin Flemström, vilket är betydligt högre än rikssnittet på 2,51 kronor.

– Jag tycker det låter konstigt att så många kommuner skulle ligga så mycket lägre än oss, men jag har inte siffrorna framför mig, säger Carin Flemström.

Vill skriva längre avtal

Brottsofferjouren menar på att längre avtal mellan kommunerna och de lokala jourerna stärker arbetet.

Enligt Fredrik Mellqvist skapar det en större trygghet och ger förutsättningar att höja nivån på verksamheten i allmänhet.

Ett avtal kan bland annat ge förmågan att anställa samordnare på heltid.

– Vi ser över hela landet att de jourer och kommuner som har skrivit längre avtal är där de lyckas göra mer av sitt uppdrag. Har man inte resurser är det svårt att bygga verksamheter på sikt, säger han.

Högre krav utifrån

Brottsofferjouren är en ideell organisation som startade på 90-talet, då nästan helt utan bidrag. Organisationens jobbar idag över hela landet och har ständigt målsättningen att höja sin egen lägsta nivå, enligt Fredrik Mellqvist.

– Samhället sätter högre och högre krav på. Förväntningen på oss är att vi alltid ska kunna hjälpa alla som behöver vår hjälp. Vi är enda organisation i landet som ger stöd till alla – brottsoffer, anhöriga och vittnen. Då behöver det finnas ekonomi i botten för att det ska fungera, säger han.

Förra året fick 67 984 personer stöd av Brottsofferjouren, majoriteten av dem kvinnor. De är tänkta att ges stöd och bidrag från det att brotts begått tills dess att personen inte anser sig behöva det längre.

Fakta

Kommunbidrag per invånare 2018 i södra länet

Tyresö: 3,99 kr

Haninge: 3,97 kr

Nacka: 3,93 kr

Botkyrka: 3,48 kr

Värmdö: 3,38 kr

Huddinge: 3,18 kr

Salem: 1,50 kr

 

Källa: Brottsofferjouren.