ANNONS

Bidraget stryps – ny aktör tar över Gluggen

Kommunen tar över Gluggen i väntan på en ny privat aktör.
Kommunen tar över Gluggen i väntan på en ny privat aktör.
S-märkta Unga Örnar har drivit fritidsgården Gluggen i 30 år.

Men nu är det slut med det.
ANNONS

I torsdags avslog kultur- och fritidsnämnden föreningen Unga Örnars ansökan om ett stöd på 1,3 miljoner kronor, för att driva fritidsgården Gluggen i Rissne. Föreningen har drivit verksamheten i 30 år.

Den 1 januari tar istället kommunen över driften, därefter ska en privat aktör ta över.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) har Unga Örnar inte levt upp till kommunens förväntningar. Men föreningens anknytning till Socialdemokraterna har också varit ett stort problem, tycker han.

– Unga Örnar är en närstående organisation till Socialdemokraterna, som Socialdemokraterna i Sundbyberg hållit under armarna med skattepengar under många år. Nu får det vara slut med kompiskontrakt, säger han.

Mitt i Sundbyberg har tidigare berättat om ungdomarnas missnöje med Gluggen. Snåla öppettider, obefintligt utbud i kaféet och låg bemanning fick dem tidigare i vinter att skriva brev till kommunen.

I brevet förelår ungdomarna att fritidsgården ska drivas av kommunen, i likhet med de två andra gårdarna i Sundbyberg.

Att driva Gluggen i kommunal regi har flera fördelar, enligt en utredning. Bland annat då man kan samordna personal med de två andra kommunala gårdarna Stationen och Fritiden.

Ändå ska verksamheten upphandlas under 2016.

– Jag tror det är en fördel att få in andra ögon in i verksamheten. En ny aktör kan ha en fräsch syn på vad som är möjligt, säger Mikael T Eriksson (M).

ANNONS

Unga Örnar har vänt sig mot beslutet att dra in det ekonomiska stödet. De medger att de haft problem med sin personalsituation, men att man nu är på gång med att rekrytera fler medarbetare.

Föreningen skriver också att Gluggens flytt till nya lokaler i Rissne centrum i år, strulat till verksamheten den senaste tiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.