ANNONS

Åtal – bidragsbluffen höll drygt ett år

bedragare nacka försäkringskassan
En 29-årig kvinna i Nacka åtalas för bidragsfusk
Kvinnan jobbade inte ens kvar på arbetsplatsen. Ändå lyfte hon tillfällig föräldrapenning för vård av barn – 21 gånger.
Hon är nu misstänkt för bidragsbrott.
ANNONS

Kvinnan som är hemmahörande i Nacka jobbade inte kvar på arbetsplatsen där hon tidigare varit anställd. I polisförhör har hon sagt att hon bytt jobb, att hon inte kommer ihåg och senare, när åtal väckts, vare sig kan erkänna eller förneka.

Den 29-årig kvinnan har enligt åtalet mellan maj 2013 och november 2014 fått ut tillfällig föräldrapenning till ett belopp som var högre än hon hade rätt till.

Enligt åtalet satte hon bedrägeriet i system och tog under ett och ett halvt år ut tillfällig föräldrapenning vid 21 tillfällen.

Beloppen kvinnan har fått ut har handlat om mellan 1 800 och drygt 6 000 kronor per tillfälle.

”Systematisk” brottslighet

Åklagaren anser att vart och ett av uttagen är ”ett led i en brottslighet som utövats systematiskt” och att 29-åringen begick brottet med uppsåt.

29-åringen har i polisförhör lämnat olika svar på polisens och åklagarens misstankar. Till en början har hon sagt att hon höll på att byta jobb och att hon låg i separation och varit tvungen att ta hand om barnen då pappan arbetade.

I senare förhör har hon sagt att hon inte minns några närmare omständigheter kring de 21 uttagen, uttag som bär hennes elektroniskt undertecknade namnteckning.

Brydde sig inte

På förhörsledarens fråga om hon är medveten om att hon har begått brott svarar kvinnan att hon under den här perioden var ”obryddd” och ”inte brydde sig om någonting”. Hon säger i nästa andetag att hon kommer att betala tillbaka skulden med 3 000 kronor per månad.

Enligt förhören bedömdes det felaktigt utbetalda beloppet vara 63 290 kronor, en summa som senare justerades ned till knappt 40 000 kronor.

ANNONS

Dom meddelas senare.

ANNONS