Tjuvar stal bikuporna från kolonilottsförening i Gubbängen

Gubbängens fritidsträdgårdar
Gubbängens fritidsgårdar har 100 lotter, mellan Hökarängen och Gubbängen.
Gubbängens fritidsträdgårdar har beslutits på sina två bikupor.
Dessutom har någon stulit alla vattenkranar och odlare har blivit av med pallkragar.
– Bedrövligt, säger ordföranden Britta Gussander.

En tråkig syn mötte kolonilottsodlare vid Gubbängens fritidsträdgårdar häromdagen. Platsen där föreningens två bikupor brukar stå gapade tom. Tjuvar hade varit framme på natten.

– Det är bedrövligt. Vi behöver våra bin. De skapar liv vid odlingarna. Och vi måste ha bin för att få behålla vår miljödiplomering. Bara fyra av Sverige 240 koloniträdgårdsföreningar har fått gulddiplom av Koloniträdgårdsförbundet och vi är stolta över att vara en av dem, säger Britta Gussander.

Femton kranar stals

Stölden är inte den första föreningen råkat ut för. Odlare har blivit bestulna på ett stort antal pallkragar och verktygslådor har brutits upp. Mellan jul och nyår stal dessutom någon femton kranar som sitter på vattenledningarna. Vad tjuvarna skulle ha dem till är oklart.

– Polisen var lika frågande som vi när vi gjorde polisanmälan. Kanske trodde tjuvarna att de innehöll mässing, men vi vet inte, säger Britta Gussander.

Hon har fått tag i en firma som ska installera nya kranar, lagom till vårsäsongen. Bina är dyrare att ersätta. En kupa är värd 8 000–10 000 kronor.

– Men vi måste fixa bin, vi kan inte vara utan dem, säger Britta Gussander.

Funderar på att börja vakta

Hon och många andra i föreningen är rejält trötta på stölderna, som går i vågor. Nu diskuterar de att börja vakta området under kvällar och nätter, som båtklubbar brukar göra.

Gubbängens fritidsträdgårdar är för övrigt inte ensamt om att ha blivit av med kranar. Pungpinans fritidsträdgårdar och Årstafältet koloniområde har också blivit bestulna på dem.