Bilägare kanar av – på väg till däckverkstan

Collage Kristina Aspeqvist var en av bilägarna som kanade av på vägen till däckverkstan. Bilden till höger är från onsdagens snökaos.
Kristina Aspeqvist (tv) är en av flera bilägare som på torsdagens siktade på däckverkstan men istället hamnade i en snödrivan. Till höger är i bild syns en incident från onsdagens snöoväder då många bilägare också fastnade och en del övergav sina bilar i drivorna.
Ett stenkast ifrån däckverkstan tog det stopp för Kristina Aspeqvist. Hon är en av många bilägare runt om i Söderort som fastnat i snödrivorna.
– Det är lite som en krigssituation med undantagstillstånd, säger Janne Berghök på Däckia i Skarpnäck, som under torsdagsmorgonen fått in en bärgad bil med sommardäck.

Kristina Aspeqvist, som bor i Bagarmossen, gick upp tidigt för att skotta loss bilen och siktade sedan på däckverkstan i Skrubba.

– Jag är skitstressad för jag försöker hitta till verkstaden där jag ska byta till vinterdäck, säger Kristina Aspeqvist när lokaltidningen Mitt i når henne på mobilen. Jag har hållit på sedan sju i morse och skottat fram bilen. Nu är jag vilse bland snödrivorna i Söderort.

Boende i Hammarbyhöjden rapporterar att det är dåligt plogat på vägarna där på onsdagsmorgonen.

– Jag minns inte att det varit så mycket snön tidigare. Det har aldrig tagit så lång tid att skotta fram bilen. Det tog två timmar att skotta fram den för mig och min dotter” berättar Susanne Dahlqvist, som hoppas att maken nu kan åka till verkstan och byta till vinterdäck.

Till däckbytarverkstäderna i Söderort verkar det inte vara den rusning som det går att förvänta sig efter ett överraskande snöfall.

– Tre i går som inte dök upp hade dammat in i något, berättar Ekrem Unsal, som driver Söderorts bilvård i Johanneshov.

Janne Berghök på Däckia i Skarpnäck vittnar också om att det kan vara vanskligt att ge sig ut på sommardäck i torsdagens hala väglag.

– Jag fick in en bil på bärgare för en stund. De fastnade något sätt i snön, säger Janne Berghök

Janne Berghök tycker att det är samma sak varje år med att Stockholm stad blir överraskad av tidiga snöfall och inte hinner med att ploga. Han kallar det ett ”undantagstillstånd”.

– Det är normalt att det blir vinter, men så här tidigt på säsongen har folk inte bytt. 75 % har inte vinterdäcken på och då blir det problem.

När lokaltidningen Mitt i når Kristina Aspeqvist på mobilen har hon fastnat – vid infarten till verkstan.

– Nu har jag kört fast i en snödriva i nedförsbacke. Ingen vågar hjälpa mig loss. Om jag kommer loss kanar jag ner för backen och in i ett gäng ambulans.

När Kristina Aspeqvist ringer upp berättar hon tacksamt att däckverkstan fixat en lånebil. Hennes egen står kvar i snödrivan.

– Jag hade ju sommardäck och försökte bromsa, bromsa, bromsa. När jag bromsade tappade jag kontrollen helt på bilen och hamnade i en snödriva.

Läs också Mitt i:s artikel om att se upp för övergivna bilar. Missa inte heller artikeln om att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) riktat kritik mot stadens dåliga snöröjning.