Misstänkt bilbedragare greps efter vild biljakt

Bilbedragare
Bedragarna ska bland annat ha lurat till sig en husbil värd över 400 000 kronor.
En vild biljakt genom Hässelby och Vinsta i december slutade med att bilen med den misstänkte voltade i en korsning.
Nu åtalas föraren inte bara för trafikbrott, utan också för att ha varit huvudman i en bedrägerihärva där ett tiotal bilägare i olika delar av Stockholm lurats på sina fordon.

I slutet av december fick en polispatrull syn på en bil som korsade Lövstavägen och i alldeles för hög fart körde vidare på Skattegårdsvägen. Poliserna körde efter och försökte stoppa bilen, men föraren bara ökade farten. Bilen körde i 100 km/h på en 50-väg, gjorde omkörningar trots att sikten var skymd, körde mot rött och i mötande körfält. Till slut voltade bilen i en korsning.

Det visade sig att föraren, en 34-årig man från Bromma, saknade körkort och var narkotikapåverkad. När mannen skulle identifiera sig uppgav han inte sitt eget personnummer, utan sin pappas.

Sa att han var en annan

Nu har mannen åtalats för flera trafikbrott – och för att ha haft huvudrollen i en rad bedrägerier som gått ut på att han och tre åtalade kumpaner, två kvinnor och en man, lurade bilägare på deras fordon som de sedan sålde vidare.

Bedrägerierna ska ha begåtts under 2015–2018.

Enligt åtalet som lämnats till Attunda tingsrätt lurade ligan ett tiotal privatpersoner i bland annat Järfälla, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Sollentuna, Solna och Stockholm.

Sökte offer på Blocket

I flera fall ska bedragarna ha svarat på annonser på bland annat Blocket och uppgett att de ville köpa bilarna. Men någon betalning fick inte säljarna – i stället skyndade sig bedragarna att sälja bilarna vidare.

I ett fall som rubriceras som grovt bedrägeri ska två av de åtalade ha förmått en privatperson att överlämna en husbil värd 425 000 kronor genom att hävda att de företrädde en firma som skulle sälja bilen. De lyckades också få ägaren att föra över drygt 300 000 kronor till dem för att lösa lån på husbilen ”annars kunde husbilen inte vidareförsäljas”.

34-åringen riskerar nu att dömas för 12 fall av bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri. Ytterligare en man i 30-årsåldern är åtalad för inblandning i det grova bedrägeriet och två kvinnor är åtalade för penningtvättbrott, för att ta ha tagit emot en del av bytet på sina bankkonton.

”Köpte” pizzor för 4 000

34-åringen är även åtalad för att ha lurat en pizzarestaurang i Sollentuna att leverera mat för över 4 400 kronor – utan att betala.

I polisförhör har 34-åringen förklarat händelsen:

Vad skulle du göra med maten och drycken?

– Säkert åt jag upp den.

Ensam eller tillsammans med någon?

– Ensam säkert.

Nekar till bedrägeri

Samtliga fyra i ligan är släkt med varandra och nekar till bedrägerierna. Alla är tidigare dömda för tidigare fordonsbedrägerier.

Bland åklagaren bevisning finns bland annat SMS, kvitton, kontoutdrag, och utdrag ur fordonsregistret. Utredningen kring bedrägerierna är mycket omfattande – mer än 1 700 sidor.