Liga lurade till sig bilar och sålde dem vidare

Bilbedragare
Bedragarna ska bland annat ha lurat till sig en husbil värd över 400 000 kronor.
Två kvinnor och två män i Stockholm har åtalats för inblandning i bedrägerier där bilägare misstänks ha lurats på sina fordon. Den huvudanklagade greps efter en vild polisjakt som slutade med att han voltade med sin bil i en korsning.

I slutet av december skulle polisen stoppa en misstänkt bil i Hässelby. Bilen ska ha kört i 100 på en 50-väg, gjort omkörningar trots att sikten var skymd, kört mot rött, på mötande körfält och till slut voltat i en korsning.

Det visade sig att föraren, en 34-årig man från Bromma, saknade körkort och var narkotikapåverkad. Dessutom uppgav han att han var en helt annan person.

Sa att han var en annan

Nu har mannen åtalats för flera trafikbrott – och för att ha haft huvudrollen i en rad bedrägerier som gått ut på att han och tre åtalade kumpaner lurat bilägare på deras fordon och sedan sålt dem.

Bedrägerierna ska ha begåtts under 2015–2018.

Enligt åtalet som lämnats till Attunda tingsrätt lurade ligan ett tiotal privatpersoner i bland annat Järfälla, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Sollentuna, Solna och Stockholm.

Sökte offer på Blocket

I ett flera fall ska bedragarna ha svarat på annonser på bland annat Blocket och uppgett att de ville köpa bilarna. Men någon betalning fick inte säljarna – i stället skyndade sig bedragarna att sälja bilarna vidare.

I ett fall som rubriceras som grovt bedrägeri ska två av de åtalade förmått en privatperson att överlämna en husbil värd 425 000 kronor genom att hävda att de företrädde en firma som skulle sälja bilen. De lyckades också få ägaren att föra över drygt 300 000 kronor till dem för att lösa lån på husbilen ”annars kunde husbilen inte vidareförsäljas”.

34-åringen riskerar nu att dömas för 12 fall av bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri. Ytterligare en man i 30-årsåldern är åtalad för inblandning i det grova bedrägeriet och två kvinnor är åtalade för penningtvättsbrott, för att ta ha tagit emot en del av bytet på sina bankkonton.

”Köpte” pizzor för 4 000

34-åringen är även åtalad för att ha lurat en pizzarestaurang i Sollentuna att leverera mat för över 4 400 kronor – utan att betala.

I polisförhör har 34-åringen förklarat händelsen:

Vad skulle du göra med maten och drycken?

– Säkert åt jag upp den.

Ensam eller tillsammans med någon?

– Ensam säkert.

Nekar till bedrägeri

Samtliga fyra i ligan är släkt med varandra och nekar till bedrägerierna. Alla är tidigare dömda för tidigare fordonsbedrägerier.

Bland åklagaren bevisning finns bland annat SMS, kvitton, kontoutdrag, och utdrag ur fordonsregistret. Utredningen kring bedrägerierna är mycket omfattande – mer än 1 700 sidor.