Bilägare tvingas betala ny avgift

Från den 1 september tar staden ut en handläggningsavgift på 300 kronor ut från den som söker boendeparkering eller ändrar i tidigare tillstånd trots att bilägaren sköter det mesta själv via en nättjänst.
Från den 1 september tar staden ut en handläggningsavgift på 300 kronor ut från den som söker boendeparkering eller ändrar i tidigare tillstånd trots att bilägaren sköter det mesta själv via en nättjänst.
Staden har kopplat greppet om en riktig kassako.
En ny ansökningsavgift för boendeparkering kan ge flera färska miljoner i år.
Hittills har 1436 fått tillstånd om boendeparkering i Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Enskededalen.

Trafiknämnden motiverar införandet av parkeringsavgifter i flera delar av söderort med att bilar ska tvingas in i garage och på tomtparkering och trängseln ska minska på gatorna. Omskyltningen i taxeområde 4, där Hammarbyhöjden, Kärrtorp, Björkhagen och Enskededalen ingår, påbörjades i september i år.

Stockholm stad har tidigare haft ungefär 45 000 gällande tillstånd för boendeparkering. Trafikkontoret uppskattar att knappt 30 procent av dessa bilägare regelbundet och månadsvis betalat boendeparkering. När de avgiftsbelagda timmarna nu ökar per dag förväntas fler betala för en hel månad. Framöver gäller p-avgift i innerstan och söderort kl.7-19.

För bilägare i Hammarbyhöjden med omnejd kostar boendeparkring 500 kronor i månaden. De nya parkeringsavgifterna ger staden rejält klirr i kassan. Trafikkontoret uppger att när alla parkeringsförändringar i Stockholm har genomförts väntas det bli en ökad årlig intäkt på 425 miljoner kronor till staden.

En del kritiker har tolkat det som att trafiknämndens uppgivna motiv med minskad trängsel på gatorna och miljöskäl döljer den ganska stora ekonomisk moroten. En tidig julklapp till staden blir det också i år. Från den 1 september tas nämligen en handläggningsavgift på 300 kronor ut från den som söker boendeparkering eller ändrar i tidigare tillstånd. Enbart de 1400 bilägare i Hammarbyhöjdens boendeområde, som fått nytt tillstånd senaste månaden, har bidragit med ytterligare 400 000 kronor till stadens kassa.

Läs också Mitt i:s artiklar om långa väntetiderna på garageplats – i värsta fall tre år i Dalen. Trafikborgarrådet Daniel Helldén lovar att problemet ska tas upp i trafiknämnden. Nya p-taxorna har också fått boende att oroa sig för att det blir trång på gratissidan i Bagarmossen när bilägare från andra delar av Söderort vill stå där.