Bilkörandet per invånare har minskat i hela Sverige sedan 2008, visar statistik som nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Stockholms län följer den trenden med en minskning runt 10 procent, räknat i körda mil per invånare.

I genomsnitt körde en invånare i Stockholms län 553 mil under 2023, vilket är lägst i hela landet och 71 mil mindre per person än 2008. Högst ligger Dalarnas och Jämtlands län med 712 respektive 711 mil per invånare.

Skillnaderna inom Stockholmsområdet är dock stora. Minst i länet – och faktiskt i hela landet – kör Sundbybergsborna med 347 mil per invånare.

Här är det värst

I särklass mest kör Södertäljeborna med 911 mil per invånare, alltså betydligt mer än dalmasar och jämtlänningar. Södertäljeborna har också ökat sitt bilåkande med hela 36 procent sedan 2008.

Andra kommuner som uppvisar ökat bilåkande är Sollentuna (+16 procent), Danderyd (+13 procent) och Järfälla (+7 procent).

Den största minskningen syns i Solna, där bilåkandet per person har minskat med hela 48 procent. Andra som dragit ner ordentligt på bilåkandet är invånarna i Upplands-Väsby och Österåker med (båda -19 procent) och på Ekerö (-17 procent).

Minskade utsläpp

Totalt sett i riket har den samlade körsträckan ökat med två procent mellan 2008 och 2023, som en följd av att antalet fordon ökat med 20 procent. Utsläppen av växthusgaser har dock minskat med totalt 30 procent, tack vare effektivare teknik.

– Att utsläppen verkligen minskar är det som är viktigast, även om mängden bilar och den totala körsträckan ökar, säger Annika Svensson på länsstyrelsernas samarbetsorgan RUS till Siren