Bilar brann i Beckomberga – igen

Många bevittnade branden i Beckomberga på söndagskvällen.
Många bevittnade branden i Beckomberga på söndagskvällen.
En närliggande björk var nära att fatta eld.
En närliggande björk var nära att fatta eld.
Tre bilar brann på söndagskvällen på en parkeringsplats i Beckomberga.
Det är den tredje bilbranden som sker i närområdet på kort tid.

Vid 18-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänst och polis till Söderberga gårdsväg i Beckomberga efter samtal om bilar som brann.

En som bevittnade bilbranden var Cicilia Tjernström som bor i området. Hon var ute på pokémonjakt med sina barn när de plötligt hörde smällar och kände rökdoft.

– Först trodde vi att det brann i skogen någonstans men sen förstod vi att det rörde som om en bilbrand. När vi kom dit brann det kraftigt och röken såg mörk och giftig ut. Ett träd alldeles intill bilarna träffades av lågorna, man tack och lov spred sig elden inte, säger hon.

Tre bilar förstördes i branden innan räddningstjänsten fick kontroll på den.

Flertal bränder på kort tid

För bara en vecka sedan brann 9 bilar som tillhörde sjukvården i ett parkeringsgarage vid Bromma sjukhus, bara några hundra meter från platsen där gårdagens bilbrand ägde rum.

Helgen den 29 och 30 juli brann ett flertal bilar i Mariehäll och i Blackeberg.

Än så länge är det för tidigt att uttala sig om någon samband mellan händelserna, menar polisen.

– Grovt sett handlar det om tre möjliga kategorier vid bilbränder, eftersom bilarna vid 99 fall av hundra inte börjar brinna av sig själva. Det kan handla om att någon gillar att elda upp saker, det kan handla om social oro eller så är det ett försäkringsbrott. Just nu kan vi inte säga vad som passar in vid de här tillfällena, säger Håkan Thor på Vällingbypolisen.

För några år sedan jagade polisen en pyroman i Västerort. Över 80 bilbränder ägde rum i Bromma, Hässelby och Vällingby på två år. Men trots att polisen riktade starka misstankar mot en person räckte det aldrig till en fällande dom.

Kan det vara pyromanen som är tillbaka?

Det är som sagt för tidigt att säga. Men med tanke på det geografiska avståndet mellan de senaste bränderna och att de skett på relativt kort tid så finns det helt klart anledning att titta närmare på det här, säger Håkan Thor.