Bilar fräts sönder av bajsande löss

Adam Cwikla, ansvarig för biltvätten på Statoil Birger Jarlsgatan, säger att varannan kund har fått sin bil nerbajsad av bladlössen.
Adam Cwikla, ansvarig för biltvätten på Statoil Birger Jarlsgatan, säger att varannan kund har fått sin bil nerbajsad av bladlössen.
Nu återvänder många Östermalmsbor från semestern, för att upptäcka att de fått sina bilar lackerade med lusbajs.

– Häromdagen fick vi in en bil som var helt förstörd, säger Adam Cwikla på Statoil Birger Jarlsgatan.

De bajsande bladlössen har dränkt Östermalm i en klistersörja i sommar. Efter sig har de lämnat nerbajsade bilar.

Nu strömmar bilägarna till rekondfirmor och biltvättar.

– Varannan kund har fått sin bil nerbajsad. De kommer hit och undrar vad det är för något kladdigt, säger Adam Cwikla, ansvarig för biltvätten på Statoil Birger Jarlsgatan.

Bilar som har stått nerkletade i flera veckor har fått lackskador.

– Häromdagen fick vi in en bil som var helt förstörd. Bajset fräter. Det verkar bli någon form av kemisk reaktion. De känsligaste bilarna är de svarta, säger han.

Statoil väntar sig en anstormning den närmaste tiden, då många återvänder från semestern.

Tvätta bilen så snabbt som möjligt, är rådet.

De miljontals bladlöss som samlas i lindar på Östermalms esplanader för att hetsäta växtsaft är ett årligt återkommande fenomen. Avföringen, som även kallas honungsdagg, är en nästintill ren sockerlösning som lackerar allt som finns under.

I år har det varit extra mycket klet.

– Det är mer besvärande under värmeböljor när det inte regnar så mycket. Det blir kladdigt under träden, på marken, på parkerade bilar, säger Britt-Marie Alvem, trädspecialist i Stockholms stad.

Staden har fått in en del klagomål på bajset.

Den allvarligaste incidenten inträffade för två-tre veckor sedan, då en person cyklade omkull i den sirapsliknande avföringen.

– En del tycker att vi ska ta bort träden, men man måste se det i ett större perspektiv. Lindarna hör till gatumiljön, säger Britt-Marie Alvem.

Dessutom är träden skyddade som ett riksintresse av kulturminnesskäl.

Esplanaderna anlades i slutet av 1800-talet på uppdrag av dåvarande stadsplaneraren Albert Lindhagen. Syftet var att försvåra spridning av bränder.

Linden är i dag det vanligaste gatuträdet i Stockholm. Men nu breddar staden trädbeståndet. På Hornsgatan har ginkgo biloba planterats, och i Djurgårdsstaden blir det skogsek.

– Vi försöker välja andra träd än lind, men inte på grund av bladlössen utan för att undvika sjukdomsangrepp som slår ut alla träd av samma sort, säger Britt-Marie Alvem.

De känsligaste bilarna är de de svarta.Adam cwikla, Statoil

Fakta

Angreppen vanligast i stadsmiljö

När linden blommar i juli samlas bladlöss för att äta växtsaft.

Bladlusen tillgodogör sig små mängder socker ur växtsaften, resten kommer ut som avföring, även kallad honungsdagg.

Om sockret ligger kvar länge börjar det jäsa och en spyliknande stank uppstår.

Angreppen av bladlöss är vanligast i stadsmiljö där träden är instängda utan naturliga vindar och värmen i trädkronorna blir hög.