Bilar krossar butiksrutor

Butiken Kicks i Huddinge centrum har den här hösten drabbats av två liknande inbrott.
Butiken Kicks i Huddinge centrum har den här hösten drabbats av två liknande inbrott.
Butiksfönster demoleras och varor stjäls. Flera så kallade smash and grab-stölder har skett den senaste tiden i Huddinge.

– Affärerna borde ha bättre skalskydd, säger polisen Christer Hanser.

En bil backade in i butiken så att entrédörren gick sönder. Klockan var två på natten när tre gärningsmän tog vad de ville ha i butiken för att sedan snabbt försvinna från platsen.

Inbrottet inträffade för nästan två veckor sedan i kosmetikabutiken Kicks i Huddinge centrum.

– Det märks att det var ett beställningsjobb. De var bara ute efter herrparfymerna, säger Annjeanette Ersson, som arbetar i butiken.

När hon kom till jobbet dagen efter dådet fick hon en chock av att se allt glassplitter. Samtidigt är det inte första gången butiken drabbas. I augusti skedde samma typ av inbrott.

– Men det finns andra verksamheter här som råkat illa ut flera gånger, säger Annjeanette Ersson.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om de många inbrotten som drabbat butiken Collection of brands i Huddinge centrum. Nu har flera butiker drabbats av de så kallade smash and grab-stölderna, där tjuvarna använder bilar för att forcera butiksrutor eller entrédörrar innan man går in och stjäl varor.

Förutom Kicks har en klädbutik, en däckfirma och en sportbutik drabbats de senaste veckor- na.

Åke Bylund, chef vid seriebrottsgruppen på länskriminalen som tittar på brott som upprepas och blir till företeelser i länet, berättar att just kosmetikabutiker har varit målet för tjuvar på sistone, vilket även har förvånat polisen.

– Vi har tittat på vad det kan finnas för andrahandsmarknad, men inte hittat någon.

Det polisen kommit fram till är att det finns hitresta gärningsmän som säljer de stulna sakerna i hemlandet. Och att det finns ­butiker i lägenheter.

– Vi har nu jobbat med ett hälerifall, där värdesaker har sålts i en lägenhet. Det har vi inte sett tidigare, så frågan är om det är vanligt, säger Åke Bylund.

Han menar att tillvägagångs-sättet visar att gärningsmännen är ­specialister. Enligt honom är det inte alltid de tar sig in med hjälp av bil, de kan också bryta sig in.

– Vi har smash and grab som samlingsnamn för organiserade brott med högt godsvärde. Det ­butikerna kan göra för att skydda sig när det handlar om bilar är att sätta betongpelare framför dörrarna. Och ha övervakningskameror – de är ju till hjälp för oss.

För inbrotten mot sportbutiken har några misstänkta gärningsmän gripits men ännu inga för inbrotten mot Kicks.

– Vi har tyvärr ännu inga misstänkta för inbrotten mot Kicks och det verkar inte vara samma gärningsmän, säger Christer Hanser, chef för inbrottsgruppen i Södertörn.

Även han anser att företagen borde skydda sig bättre.

– Självklart borde affärerna få ha skalskydd, som galler eller ­liknande för fönstren.

Bostadsbolaget Huge, ansvarigt för affärslokalerna, säger dock nej till galler eftersom dessa skapar en ogästvänlig miljö. I stället ska upp- och nersänkbara pollare inom en snar framtid sättas upp i centrum.

Fakta

Många inbrott på kort tid

Lördag 27/10 klockan 01.24: Ett 50-tal jackor stjäls från en sportaffär i Länna sedan gärningsmännen med en bil dragit loss ett fönster med en kedja.

Söndag 28/10 klockan 02.35: Jackor stjäls i samma sportaffär i Länna. En person grips.

Onsdag 31/10 klockan 02.00: Parfymer stjäls från Kicks kosmetikabutik i Huddinge centrum.

Onsdag 31/10 klockan 03.15: En bil backar in genom dörren till en däckfirma i Vårby, däck och fälgar stjäls.

Torsdag 1/11 klockan 02.00: Ett antal jackor stjäls vid ännu ett inbrott i sportaffären i Länna. Polis griper senare flera misstänkta.