Här parkerar pendlarna gratis

Det är ett skriande behov av infartsparkeringar i nordostkommunerna.

Nu har pendlande Täbybor hittat en gratisparkering – vid Enebyängens handelsplats i Danderyd.

Danderyd är populärt bland infartsparkerare. Hortusparkeringen, som enbart är till för Danderydsbor, är fylld redan tidigt på morgonen.

För två år sedan skapade bilpendlarna själva en illegal infartsparkering på en ödetomt i Mörby centrum. Där var Täbyborna i majoritet bland de parkerande.

Nu har en ny plats hittats. Det är gratisparkeringen utanför Coop Extra, där det finns 322 parkeringsplatser, och där är de pendlande Täbyborna i majoritet.

Sammanlagt var 148 av parkeringsplatserna upptagna förra måndagseftermiddagen samtidigt som det bara fanns ett 20-tal kunder inne i Coop Extra-butiken.

När Lokaltidningen Mitt i kollade av de parkerade bilarna med fordonsregistret förra måndags- och onsdagseftermiddagen fann vi att cirka hälften av de bilar som stod parkerade utanför Coop Extra kom från Täby, ungefär en femtedel av bilarna kom från Danderyd. Ett fåtal bilar kom från övriga grannkommuner i nordost.

Marcus Sjöholm, butikschef på Coop Extra, får syn på pendlarna emellanåt.

– Jag brukar se dem parkera mellan sex och sju och framåt halvåtta på morgonen. Sedan går de över till busshållplatsen, säger han.

Stör de butikens verksamhet?

– Nej, de stör inte oss. Många tycker ju det är smart att ställa bilen här om de ska in till stan, säger han.

Inte heller Newsec som förvaltar parkeringsplatsen har något emot gratisparkerarna.

– Vi följer utvecklingen. Om det blir problem kanske det blir någon åtgärd, men för tillfället har vi inte några sådana planer, säger Anders Sjöström, förvaltare på Newsec.

Djursholmsborna Johnny Capor och hans dotter Bianca var och handlade på Coop i förra veckan. Johnny Capor tycker att något behöver göras åt infrastrukturen så att fler infartsparkeringar kan skapas.

– När det inte finns tillräckligt med infartsparkeringar löser folk det på sitt eget sätt, säger han.

Bengt Sylvan (FP), ordförande i tekniska nämnden i Danderyd, känner till att pendlare parkerar utanför Coop Extra.

– Jag tycker det är jättebra att parkeringen används, att man ställer bilen och använder kollektivtrafiken, säger han.

Samarbetar nordostkommunerna för att skapa fler infartsparkeringar?

– Nej, vi har inget övergripande samarbete i den frågan. Men vi har en ledningsgrupp som heter Stockholm Nordost. Men där har vi mest diskuterat visioner. Till exempel att vi skulle ha en infartsparkering i Arninge om tunnelbanan dras dit.

Fakta

Bilar parkerade utanför Coop Extra

Parkeringen har 322 platser

Måndag den 5 oktober klockan 14: stod där 148 bilar av vilka 72 var från Täby, 32 från Danderyd (av dessa var 18 var från Enebyberg), 1 från Österåker, 1 från Vaxholm, 2 från Vallentuna, 5 från Sollentuna, 14 från Stockholm och 21 från övriga kommuner.

Onsdag den 7 oktober klockan 14: stod 128 bilar där av vilka 64 var från Täby, 26 från Danderyd ( av vilka 17 var från Enebyberg), 2 från Vallentuna, 1 från Österåker, 4 från Sollentuna, 14 från Stockholm och 17 från övriga kommuner.