ANNONS

Bilar slaktade på rattar och gps:er i Salem

En av bilarna tjuvarna brutit sig in i. Ratten och krockkudden är borta.
En av bilarna tjuvarna brutit sig in i. Ratten och krockkudden är borta.
Tjuvarna stjäl rattar och krockkuddar ifrån BMW- och Mercedes-bilar. Under en och samma natt drabbades nio bilar i samma bostadsområde i Salem av inbrott.

Även bostäder har blivit drabbade i den senaste veckans inbrottsvåg i Salem.
ANNONS

På tisdagsmorgonen kunde flera bilägare i Söderby park i Salem konstatera att de blivit av med rattar, krockkuddar och annat ur sina bilar. Den här typen av stölder har inträffat även tidigare. I november skrev Mitt i Botkyrka-Salem om hur bilar i både Salem och Tullinge haft inbrott och slaktats på rattar, krockkuddar och navigationssystem. Men stölderna har inte varit lika omfattande som nu. En av de drabbade Salemborna berättar hur han vaknade till av att en bil körde utanför huset på natten. Men han kunde inte ana vad som var på gång och somnade om.

– Larmet på bilarna går inte i gång. De krossade den lilla rutan på bakdörren och öppnar dörren inifrån. Sedan går det snabbt. Det finns film som visar hur tjuvar kan få loss en ratt på 30 sekunder, säger han.

Gruppen ”Grannsamverkan i Salem kommun” följer utvecklingen både vad gäller inbrotten i både bilar och bostäder. Ullis Holmgren som startade gruppen och sköter gruppens facebooksida är en av dem.

– Kör in bilen i garage om du har möjlighet. Du kan också sätta upp lampor med sensorer som tänds om någon rör sig runt bilen. Starkare lampor borde också finnas på större parkeringar så att tjuvarna inte kan jobba i skydd av mörkret, tipsar hon.

Trots att flera av larmen på bilarna inte verkar ha gått i gång under veckans inbrott tycker hon att det är värt att satsa på.

– Men det är ju inte en försäkring eftersom det är så mycket som låter nuförtiden, säger Ullis Holmgren.

I veckan har det också varit sex inbrott och inbrottsförsök i bostäder i Salem. Både lägenheter och enfamiljshus har blivit drabbade.

– Vid radhusen har de satsat på att ta sig in där det varit insynsskydd, säger närpolisen Linnea Bergman.

Polisen ser i dagsläget inget samband mellan inbrotten i bostäder och inbrotten i bilar.

ANNONS

– De som gör inbrott i bilar ser ut att jobba över större geografiska områden. Det är ofta ett och samma bilmärke de satsar på. En annan gång är de i ett annat område, säger Linnea Bergman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.