Bilarna kan köra rätt in på gården

Kommunens vägbommar fungerar inte som de ska. Mustafa och Fatih visar hur enkelt bilar kan köra in.
Kommunens vägbommar fungerar inte som de ska. Mustafa och Fatih visar hur enkelt bilar kan köra in.
Vandaliserade bommar och fortkörande bilar oroar föräldrar på Terapivägen i Flemingsberg.

– Vi som bor här betalar hyra och ska inte behöva oroa oss för att våra barn ska bli påkörda, ­säger Medine Arikan.

På innergården vid Terapivägen har flera föräldrar samlats. Deras barn cyklar och leker på gården, men föräldrarna är ständigt oroliga för att någon ska bli påkörd – trots att biltrafik inte är tillåten på gården.

– Vi är trötta på att det inte fungerar. Bilarna kör jättesnabbt här och vi är rädda att barnen ska bli påkörda, säger Medine Arikan, en av föräldrarna.

De pollare som fastighetsbolaget Huge satt upp har vandaliserats upprepade gånger och nu finns det ingenting som hindrar obehörig biltrafik att ta sig in på gården.

– Bommarna funkar inte heller. Det känns väldigt oroligt att släppa ut sina barn på gården. Det här ska vara deras gård. Vi har alla ringt och klagat, men inget händer, säger Medine Arikan.

Inne på gården får endast utryckningsfordon, hemtjänst och andra med tillstånd framföra sina bilar. Straffet för att köra utan tillstånd är böter.

Flera av föräldrarna vi pratar med utrycker oro för att deras barn ska bli påkörda.

– Det känns jättetråkigt. Det kan komma bilar från var som helst och ofta kör de jättefort. Det finns inte en chans att de skulle hinna bromsa om det dök upp ett barn på cykel, säger en av dem.

En av de bommarna ansvarar kommunen för. Men föräldrarna är överens om att det är Huges ansvar att det inte buskörs på gården.

På bostadsbolaget är man medveten om problemet med bilkörning och vandaliserade pollare.

– Bilar på Terapivägen har varit ett problem ett tag nu och de pollare vi har satt upp har vandaliserats upprepade gånger, säger Cristina Gonzalez Pons, informationsansvarig på företaget.

Enligt Huge är problemet svårlöst. Allt de har försökt med hittills har förstörts.

– Vi försöker utreda om det finns några andra alternativ. Samtidigt måste till exempel räddningstjänsten komma förbi, säger Cristina Gonzalez Pons.

Huge har lagat sina pollare upprepade gånger men uppger nu att man har gett upp. De närmaste veckorna lovar man dock att sätta upp fyra farthinder på Terapivägen för att åtminstone få bilisterna att minska farten.