Bilarna Lidingöborna helst kör

Ove Appelblad trivs bra med sin Volvo V70, den vanligaste bilen på Lidingö. Han har haft sin i åtta år.
Ove Appelblad trivs bra med sin Volvo V70, den vanligaste bilen på Lidingö. Han har haft sin i åtta år.
De Tomaso Pantera och Jensen Interceptor är två rariteter som finns på Lidingö. Svenssonbilen framför alla är dock överlägset vanligast – men sen skiljer det sig en del mellan områdena på ön.

Det var hugget som stucket mellan en Citroën och en Volvo. Men det blev en Volvo V70 som Ove Appelblad köpte för åtta år sedan. Med det valet behöver han inte känna sig ensam. På hans postnummer, 18140 i Mosstorp, är nämligen mer än var femte bil en Volvo.

– Så är det nog i hela landet. Det är en sådan där traktor som alla vill ha. Den går att lasta mycket i och det tror jag att folk vill ha. För oss är det så eftersom vi har en stuga på Åland.

Ove Appelblad har rätt i att många väljer Volvo. Mitt i Lidingö har med hjälp av Transportstyrelsen kartlagt vilka personbilar som finns registrerade på 28 postnummer på Lidingö.

Av 16 103 bilar är 2 717 en Volvo, alltså mer än var sjätte bil. Bland de populäraste märkena finns också Volkswagen, BMW, Audi och Toyota. På till exempel postnummer 181 66 ut mot Gåshaga brygga är det BMW som dominerar. Ut mot Bosön, på postnummer 181 47, har Volkswagen en knapp ledning.

Statistiken förvånar knappast Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

– De här fyra märkena dominerar bland tjänstebilarna i hela landet och många som bor på Lidingö har en tjänstebil. Volvo är dessutom ett svenskt märke, utrustad för nordiskt klimat. Många på Lidingö har kanske förmånen att åka på skidsemester och då väljer man fyrhjulsdrift.

De flesta hushållen på Lidingö nöjer sig dessutom inte med en bil, enligt Bertil Moldén. Ofta har Lidingöbon en tjänstebil och en mindre, privat bil som bara körs ute på ön.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-14-kl-16-08-40

– Det behovet finns nog bland alla familjer där två personer är i arbete. Men på Lidingö har man en förhållandevis hög medelinkomst och då unnar man sig nog den kostnaden för att lättare få ihop livspusslet.

Hur gör folk då när de väljer bilmärke? Enligt Bertil Moldén är det mycket tradition. Har man varit nöjd med sin förra bil väljer nio fall av tio samma märke igen. Långt från storstäderna har också den lokala bilhandeln mycket makt.

– På landsbygden följer man firman eller ägaren. Om han heter Kalle Karlsson spelar det ingen roll vad han säljer för märke för man vet att det fungerar.

Volvo i all sin utbredning. I Mitt i:s kartläggning återfinns också några udda fåglar. Av de drygt 16 000 bilarna på postnumren finns 19 vars märke bara existerar i ett enda exemplar. Bland annat en 66-årig Willys Overland Jeep, sportbilar som De Tomaso Pantera och Jensen Interceptor, en DKW-limousine från 1961 samt en Fisker Automotive.

– Jag reagerade på att det fanns en sådan på Lidingö. Den kostar väl två miljoner om du lyckas hitta den. Det är ­säkert en entusiast som har den som samlarobjekt, säger Bertil Moldén.

På postnummer 181 40 gör sig Ove Appelblad redo för en golfrunda. Då är det bra med utrymme för klubborna. Huruvida det blir en Volvo nästa bilköp vet han inte.

– Men den här är åtta år gammal nu. Den får väl snart gå i pension, precis som sin husse.

Läs mer om Lidingö:

P-förbud hot mot äldres säkerhet

Stopp för nya cykelbanan

Här är slår kvinnorna männen

Gammal bro ska berätta hur den mår