Bilarna som Tyresöborna helst kör

Torbjörn Pettersson är nöjd med sin Volvo. "Jag kör mest till mitt landställe utanför Norrtälje", säger han.
Torbjörn Pettersson är nöjd med sin Volvo. "Jag kör mest till mitt landställe utanför Norrtälje", säger han.
Ferrari, Rolls-Royce, Tesla, Bentley. Lyxigare bilmärken finns i Tyresö. Svenssonbilen framför alla är dock överlägset vanligast – men inte överallt.

Torbjörn Pettersson köpte sin Volvo V40 för ett par år sedan och tvättar den nu i OKQ8:s bilhall.

– Jag trivs bra med Volvo, det är kvalité. Jag kan inte bilar något speciellt. Jag bara kör och tankar. Jag ville ha en lite mindre och bensinsnålare bil så det fick bli den här. Jag är nöjd, säger han.

Han är långt ifrån ensam med sitt val. Nästan var femte personbil som är registrerad i Tyresö är en Volvo. Det visar statistik från Transportstyrelsen som Lokaltidningen Mitt i Tyresö har begärt ut.

Volkswagen, Toyota, Audi och BMW är andra populära märken, i fallande ordning.

 

Klicka på kartan för att se de vanligaste bilmärkena i de tio biltätaste postnumerna

 

Listan förvånar inte Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar.

– Volvo har varit marknadsledande så länge jag har varit i branschen, vilket är 40 år. Det är en svensk bil med starka traditioner. De andra märkena är en återspegling av hur det ser ut på topplistan i Sverige, säger han.

Vad ser ni för utveckling i bilmärkenas popularitet?

fakta2

– Marknaden har polariserats ganska kraftigt de senaste åren. De populära bilarna blir än mer populära och de andra kämpar på.

Det finns drygt 21 000 registrerade bilar i Tyresö. Nästan hälften – 45 procent – av Tyresöborna skulle ha en bil om ingen ägde fler än en.

– Andelen hushåll med två bilar har ökat dramatiskt de sista tre åren i Sverige. Jag tror det kan krävas två bilar för att få ihop livspusslet, säger Bertil Moldén.

Mitt i Tyresö har tittat närmare på de 20 biltätaste postnummerområdena i kommunen. Alla har Volvo i topp följt av Volkswagen – förutom postnummer 135 45 i Tyresö centrum där den ordningen är omvänd.

Tredjeplatsen däremot varierar. Toyota tar bronset i hälften av områdena – som Sofieberg och Skälsätra. Audi är till exempel vanligare i Granängsringen, Lindalen och Öringe. BMW finns det fler av i Persudde/Forn­udden och i Strand medan Mercedez-

fakta

Benz är en vanligare syn i Raksta.

Men det finns såklart också mer udda fåglar. 47 Jaguar till exempel. De är över­lägset vanligast i postnummerområdet

135 52 i Persudde/Forn­udden där det också finns flest Rolls-Royce. Märket Tesla är vanligast i 135 69 på Brevikshalvön där det finns fyra styck

en.

– Tesla är väldigt dyr och kostar ungefär en miljon och släpper ut noll koldioxid. Den kan parkera sig själv och köra på motorvägen själv, säger Bertil Moldén.

I biltvätthallen har Torbjörn Pettersson snart tvättat klart sin bil. Han var varit trogen Volvo hela sitt liv. Hur många bilar han har avverkat vet han inte.

– Men det blir en del. Jag köpte den första i mitten på 60-talet, säger han.

 

Enkät Tyresö bilar