ANNONS

Bilbältestvist gick ända till hovrätten

Mannen hävdade att han visst haft bälte - men polisen stod på sig.
Mannen hävdade att han visst haft bälte - men polisen stod på sig.
Polisen och bilisten hade olika åsikter om huruvida mannen haft bilbälte på sig. Nu har tvisten avgjorts – i hovrätten.
ANNONS

En 43-årig man dömdes av Svea Hovrätt i måndags för att inte ha använt bilbälte. Detta sedan tingsrätten först hade friat mannen.

Det var förra hösten som den åtalade mannen var ute och körde bil på Ekebovägen i Smedby. En polispatrull tyckte att han körde lite väl fort satte på blåljusen för att stoppa honom.

Enligt vittnesmål ska en av polismännen då ha sett att föraren saknade bilbälte och att denne ska ha ryckt i bältet i samma stund som han upptäckte blåljusen bakom sig, något mannen nekar bestämt till. Han hävdar att han visst hade bältet på sig och har ifrågasatt hur polisen kunnat se något över huvud taget genom hans dammiga bakruta.

Polismannen däremot har sagt att han är 100 procent säker och att han minns händelsen väl eftersom det är ovanligt att den här typen av ärenden går till domstol.

Attunda tingsrätt valde att fria mannen med motiveringen att det inte kunde uteslutas att polismannen kan ha misstagit sig i sina iakttagelser. Detta överklagades av åklagaren till Svea Hovrätt som dömde 43-åringen till penningböter om 1 500 kronor.

Enligt Robert Tischner, administrativ fiskal på Svea Hovrätt, är det faktiskt inte så ovanligt att mindre trafikmål av detta slag går vidare till hovrätten.

– Det förekommer att även den typen av fall hamnar i hovrätten. Alla brottmål kan ju överklagas, det är upp till parterna i målet. Ungefär 10-15 procent av alla brottmål överklagas till hovrätten, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.