ANNONS

Fler bilbränder beror inte på ungdomsgäng

Se kartan längre ner i artikeln med plats och datum för alla bränder 2017.
Se kartan längre ner i artikeln med plats och datum för alla bränder 2017.
Bilbrand på Ardennergatan i december.
Bilbrand på Ardennergatan i december.
Efter bilbranden på Galoppgatan i mars.
Efter bilbranden på Galoppgatan i mars.
Bilbrand Upplands Väsby Galoppgatan.
Bilbrand Upplands Väsby Galoppgatan.
Bilbränderna skjuter i höjden i Väsby. Kommunpolisen berättar att det går rykten om att ungdomsgäng ligger bakom men att allt tyder på att rör sig om enskilda gärningspersoner – som inte är ungdomar.
ANNONS

2017 blir ett rekordår med avseende på bilbränder. Så här långt har det inkommit 39 anmälningar om skadegörelse mot fordon genom brand vilket är fler än något år sen 2012.

Kommunpolis Malin Sundström bekräftar att anmälningarna var fler än vanligt under november. Under en månad kom det in 12 anmälningar.

– Vi fick frågan från våra samverkanspartners om det kunde finnas en koppling till ungdomsgäng i kommunen, säger Malin Sundström.


Karta: Bilbränderna 2017

Alla polisanmälningar om bilbränder från 2017. Positionerna baseras på gatunamn men inte faktiskt gatunummer.

Källa: Polisen


Närpolisområdets brottsanalytiker sattes på fallen för utreda mönster i brotten.

ANNONS

– Vad som ligger bakom de ökade bränderna vet vi inte men ingenting tyder på att ungdomar skulle ligga bakom, säger Staffan Fougner, operativ brottsanalytiker.

I de få fall då någon människa observerats vid brottsplatsen har det varit enskilda individer och det har inte rört sig om ungdomar.

– Ofta när man hör om en bilbrand kopplar allmänheten det till förortens problem, social oro och ungdomsgäng. Men vi har inte sådana problem i Väsby. Även om jag har märkt att det går rykten om att ungdomsgäng bakom bränderna skulle jag säga att det är ett sällsynt undantag, säger Malin Sundström.

Troligtvis rör det sig om andra brott och olyckshändelser: exempelvis elfel och försäkringsbedrägeri menar Malin Sundström. I ett annat fall har det visat sig att en bil som börjat brinna tillhörde en bilmålvakt.

– I flera fall har vi sett att bilarnas ägarhistorik tyder på ett tveksamt förflutet hos ägarna, till exempel att de förekommer i brottsregistret vilket kan tyda på att det rör sig om försäkringsbedrägeri eller att det är några som har något ogjort med varandra, säger Staffan Fougner.


Antal bilbränder i Upplands Väsby

Källa: Polisen


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.