Bilbränder kan slå hårt mot ägarna

Hosea Malika, dottern Joy, 4, och sonen Jonathan, 2, är utan bil sedan någon tände eld på den för två veckor sedan.
Hosea Malika, dottern Joy, 4, och sonen Jonathan, 2, är utan bil sedan någon tände eld på den för två veckor sedan.
Svart sot på marken. Det är vad som finns kvar av familjen Malikas bil. Det är inte säkert att de får någon ersättning, att försäkra bilen var för dyrt.

I Tensta och Rinkeby är bilförsäkringen nästan dubbelt så dyr än i andra delar av Stockholm.

Hosea Malika tittar uppgivet på gatan. Där skulle familjens bil ha stått. Men i stället finns bara svart sot på marken framför dem. Han berättar att sonen Jonathan, 2 år, började gråta när han såg de sönderbrända bilbarnstolarna.

Hosea Malika hade bara halvförsäkrat sin bil och är nu orolig att han inte får tillbaka några pengar.

– Jag flyttade från Kungsholmen till Tensta och då blev helförsäkringen för dyr så jag ändrade till halvförsäkring. Jag har inte råd att köpa en ny bil. Jag förstår inte varför någon gör så här, säger Hosea Malika.

Och det är dyrt att helförsäkra sin bil för dem som bor i Rinkeby, Tensta och Husby. I Rinkeby är det nästan 50 procent dyrare än om man till exempel bor i Enskede. Det visar statistik som Lokaltidningen Mitt i låtit prisjämförelsesajten Compricer ta fram.

Bor man i Rinkeby betalar man i genomsnitt en årspremie på 12 244 kronor och i Tensta 11 594. Men i Saltsjöbaden kostar det 7 959 kronor att försäkra samma bil. Även i Kista, som ligger i samma stadsdel som Rinkeby, är det cirka 4 000 kronor billigare att helförsäkra sin bil.

Men försäkringsbolagen tycker inte att det är orättvist.

– Det är helt enkelt högre risk att det händer något med ens bil om man bor i ett mer utsatt område och vi utgår från skadestatistik, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

De höga priset kan också vara anledningen till endast 37 procent av de boende i Rinkeby och 42 procent av Tenstaborna har helförsäkrat sin bil . I Kista har däremot 47 procent helförsäkrat sin bil.

Flera försäkringsbolag som ­Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med bekräftar också att bilförsäkringen kan bli dyrare vid ett stort antal bilbränder under en lång tid i ett bostadsområde. Så som skett den senaste tiden i Tensta och Rinkeby.

– Det är klart att om bilbränder sker ofta så kan det i förlängningen påverka premierna, säger Daniel Claesson.

Även, Trygg Hansa och Folksam uppger att bilbränder får effekt på försäkringspremien.

Bilbränder och skadegörelsen genom brand ökar i västerort. I Tensta, Rinkeby och Spånga inträffade 139 fall av skadegörelse genom brand förra året. I år fram till den 29 maj har redan 144 fall inrapporterats.

Jag har inte råd att köpa en ny bil. Jag förstår inte varför någon gör så här.Hosea Malika