ANNONS

Här kommer systrarna Carlsson från Väsby gård

Systrarna Jenny, Hanna och Ester Carlsson från Väsby gård på promenad 1910.
Systrarna Jenny, Hanna och Ester Carlsson från Väsby gård på promenad 1910.
Bönder, tegelarbetare och skolbarn från 1850-talet och framåt. I Vallentunas bildarkiv finns mer än 7 500 bilder av bygdens historia. Bland annat av de glada systrarna Carlsson på Väsby gård.
– Det här är en guldgruva, säger kommunantikvarie Isa Lindqvist.
ANNONS

Det är bara ett av de tusentals fotografier från Vallentuna som finns i kommunens bildarkiv. Systrarna borde ha varit födda på 1890-talet, en generation som fick uppleva hur Sverige och Vallentuna gick från jordbrukssamhälle till välfärdsstat.

För den som är nyfiken på hur det såg ut i Vallentuna innan radhusmattor, lägenhetslängor och industriområden förändrade landskapet öppnar kommunens bildarkiv dörren till historien. Där finns också oräkneliga människor. Torpare, bruksarbetare, lärare och skolbarn vars blickar vi möter på andra sidan historien.

Isa Lindqvist och Catherine Svedelid framför de fina pärmarna på biblioteket. Ännu mer går att hitta i det digitala arkivet.

I prydliga pärmar finns runt 6 000 utskrivna bilder på Vallentuna bibliotek. En riktig skatt som började samlas in av läraren Josef Andersson som tog egna bilder från 1930-talet och ett halvsekel framåt. Skatten utökades av arkivarien Gun Hillbo som från 70-talet och fyra decennier framåt la in drygt 6000 bilder. Hon såg också till att människorna på bilderna fick namn, något som gör det lätt att söka efter personer ur historien.

I det digitala arkivet finns ännu fler foton, hela 7 500 stycken, som ständigt fylls på av den nuvarande bildarkivarien Catherine Svedelid.

På det här fotot från Västanberga gård i Ekskogen blir mötet mellan bondesamhälle och moderna tider tydligt. Augusta Jansson, som bodde på gården, lyssnar på högmässan i kristallmottagare tillsammans med Kristina Lundström som är på besök från Fasterna. Augusta ser i sitt förkläde ut att bara ta en kort rast från sina hushållsbestyr.

Kanske har en son eller make som tagit bilden eftersom han heter Sigvard Jansson och har samma efternamn som Augusta. Året är 1925 och en pyntad julgran skymtar i bakgrunden.

En hel del av bilderna i arkivet visar skolor och skolbarn. På det här fotot från 1924 har Angarns skola stannat till i Gillinge på sin skolresa till Skansen i Stockholm. De 18 barnen utgör alla skolans elever. Pojken på huven hette Hilding. Han fick följa med trots att han bara var fem år eftersom han var son till den som ägde och körde lastbilen.

ANNONS

I Vallentunas bildarkiv finns många foton av skolor och skolbarn. Och det är välvårdat, en stor del av människorna är namngivna. Vartenda ett av barnen, liksom lärarinnan längst bak och de två herrarna framför bilen har sökbara namn.

I Vallentunas bildarkiv finns många foton av skolor och skolbarn. Och det är välvårdat, en stor del av människorna är namngivna. Vartenda ett av barnen, liksom lärarinnan längst bak och de två herrarna framför bilen har sökbara namn.

Vallentuna ligger på lerjord. Av sådan slår man tegel och därför har det funnit gott om tegelbruk i trakten.

– Historien kring hur det här fotot kom till bildarkivet tycker jag är så fin, säger Catherine Svedelid. Det var en kvinna från Stockholm som hörde av sig eftersom hon hade en bild av sin farfars far. Han hette Carl Wilhelm Berggren och ägde Broby tegelbruk i Ekskogen. Det är honom någon satt ett kryss på. Hon kom hit med Roslagsbanan. Jag skannade av bilden och så åkte hon tillbaka. 

Arbetare vid Broby tegelbruk 1896, där det tillverkades mursten och taktegel. Bruket revs på 80-talet efter en brand. En av ägarens släktingar grundade senare ett annat tegelbruk i Vallentuna tätort.

Kanske tror man inte att ens egna familjebilder har något värde. Men titta på den här bilden, den är ett exempel på en privat bild som gör bildarkivet så levande, säger Catherine Svedelid om fotot av familjen Sundmark på skidtur påsken 1950.

Familjen Sundmark var sommargäster på Ekskogens gård mellan 1945 och 1955. Pappa Nils var hamnkapten och gift med Vera, sonen Bo var gift med Birgitta och de hade hunden Buster som syns på vilden mellan Nils och Inez.

Nyare bilder och sådana som visar modernt vardagsliv är det mer tunnsått med i arkivet. Isa Lindqvist och Catherine Svedelid vill gärna ha in fler, särskilt från 80-talet och framåt. Färgbilder skulle också uppskattas.

– Har man bilder på gamla släktingar från Vallentuna i byrålådorna hoppas vi att de inte går förlorade. Vi blir hemskt glada om vi får lägga in dem i vårt arkiv, säger Isa Lindqvist. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.