Bildelsstölderna ökar igen

Polisen märker av en ökning av antalet bildelsstölder.
Polisen märker av en ökning av antalet bildelsstölder.
Täby, Danderyd och Vallentuna är alla kommuner som drabbats hårt av bilinbrott.
Nu märker polisen återigen av en ökning.
– Det är bra om man är observant på personer man inte känner igen i sitt område, säger Christer Sandström, polis i Roslagen.

Mitt i har tidigare rapporterat om att det sker en hel del stölder av bildelar. Enligt Christer Sandström är det främst Täby och Danderyd som blir utsatta men även Vallentunabor får en del bildelar stulna.

– Det här är en problematik som pågått de senaste åren, men det lugnade ner sig ett tag. Men nu på senaste tiden har vi märkt att det dragit igång igen, det är troligen någon slags organiserad verksamhet, säger han.

I Täby kommun har bildelsstölderna ökat med nästan 16 procent, från 1 januari till 10 oktober i år jämfört med samma tidsperiod förra året. I Danderyd har det däremot sjunkit med omkring 22 procent, från 199 förra året till 155 i år.

Ofta blir bilägarna av med delar från instrumentpanelen. Även rattar eller backspeglar kan vara högvaluta och främst är det bilar av märket BMW och Audi som tjuvarna verkar finna intressant.

Vanligast är att tjuvarna slår till i villaområden och de flesta stölderna sker på vardagsnätter mellan midnatt och fem på morgonen.

De bilägare som en gång drabbats löper enligt Christer Sandström större risk att återigen utsättas för brott.

– Tjuvarna vet att där finns det grejer. Det är bra om de som har möjlighet kan ställa in sin bil i garaget.

I enstaka fall har polisen tagit tjuvar på bar gärning, men det är inte helt lätt att få fatt på dem, menar Christer Sandström.

– De ser inte ut som tjuvar, i huvudsak rör de sig gående i olika områden. Ofta har de inte godset med sig utan vi tror att det är vanligt att de gömmer det i närområdet i en skogsdunge eller liknande.

Polisen uppmanar nu allmänheten att vara extra vaksamma på personer man inte känner igen i sitt område.

– Vi jobbar intensivt med det här och har kartlagt var vi tror att tjuvarna varit tidigare, men vi behöver hjälp med iakttagelser, säger Christer Sandström.

Fakta

Antal bildelsstölder 2015

Täby kommun 335
Danderyd kommun 261
Vallentuna kommun 154