ANNONS

Bilden på stockholmaren Tess Asplund sprids som en löpeld

Bilden på Tess Asplund från Stockholm har blivit viral - och spås bli ikonisk.
Bilden på Tess Asplund från Stockholm har blivit viral - och spås bli ikonisk.
Alla pratar om fotot på Tess Asplund från Stockholm. Med knuten näve står hon framför demonstrerande nazister på bilden, som fotades av stockholmaren David Lagerlöf.

– Det var min hyllning till Nelson Mandela. Det här är min kamp och om de skrämmer mig till tystnad så har de vunnit, säger Tess Asplund till Expo.
ANNONS

Den 1 maj tågade hundratals uniformerade nazister för Nordiska motståndsrörelsens räkning genom Borlänge. På plats var Expos fotograf David Lagerlöf, hemmahörande i Stockholm.

– När jag är ute på sådant här så tänker jag inte så mycket, det gäller att hålla koll på var polisen, demonstranterna och motdemonstranterna finns för att inte råka illa ut, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Plötsligt såg han motdemonstranten Tess Asplund från Stockholm gå rakt ut i gatan.

– Hon ställde sig mitt framför demonstranterna. Man blev lite paff, där gick hon fram helt ensam. Hon var inte aggressiv på något sätt när ledningen för demonstrationen gick fram mot henne, beskriver David Lagerlöf.

Han hade kameran beredd när han såg hur hennes och demonstranternas blickar möttes.

– De som ledde Nordiska motståndsrörelsen mötte hennes blick och det blev väldigt dramatiskt. Sedan körde polisen i väg henne, det gick snabbt, säger David Lagerlöf.

Han var först osäker på om han fått någon bra bild.

– Jag hade absolut inte missat ögonblicket, men det hände så mycket runt om, på några bilder såg man inte hennes arm och det var rörigt i bakgrunden. Men sen såg jag att jag fått den här bilden, säger David Lagerlöf.

Sedan den publicerades har den blivit viral och delas febrilt i sociala medier. I dag, torsdag, har David Lagerlöf suttit i telefon hela dagen.

ANNONS

– Jag skulle egentligen ut på jobb, men jag har inte ens kommit hemifrån. Det här var jag inte alls beredd på säger han.

Tess Asplund är också förvånad över hur stort genomslag bilden har fått.

– För mig gick det så snabbt, jag ställde mig där och så kom polisen och flyttade på mig. Det tog bara några sekunder. Jag är så förvånad över att det blivit så här stort, säger hon till Expo.

Hon berättar att det här var hennes hyllning till Nelson Mandela.

– Mandela är min stora förebild. Han stod för alla människors lika värde. Han satt 27 år i fängelse och när han kom ut så talade han om fred. Det var en otrolig man. Hela han står för frihet och rättvisa, för mig är han kärlekens man, säger Asplund.

Tess Asplund är aktiv i kampen mot rasism. Hon är bland annat engagerad för flyktingars rättigheter och talesperson och vice ordförande i organisationen Fokus afrofobi.

– Vi uppmärksammar afrofobi, men även rasism överhuvudtaget. Antirasismen har alltid varit viktig för mig. Normaliseringen av afrofobin måste få ett stopp. Det känns som vi kämpar så mycket, men att ingen hör hos. Folk måste förstå att det inte är okej hur svarta stereotyper lyfts fram i medier och den rasism som finns mot oss. Vi är trötta på det, säger hon till Expo.

En del på sociala medier spår att bilden kommer att bli lika ikonisk som DN:s klassiska bild som brukar kallas ”tanten med väskan”. Bilden togs av Hans Runesson och visar en kvinna som attackerar en demonstrant för Nordiska rikspartiet med en väska i Växjö 1985.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.