Bilderböcker med igenkänningsfaktor som kan trösta små och stora

Bibliotekarien Nike Hjelm har tipsat om bilderböcker som inte viker för de tunga frågorna.
Bibliotekarien Nike Hjelm har tipsat om bilderböcker som inte viker för de tunga frågorna.
Träffa pappas nya första gången eller tampas med förlusten av en älskad anhörig. Även små barn måste ibland hantera tunga saker i livet – då kan tröst och igenkänning gå att hitta i en bra bok.
Lidingöbibliotekarien Nike Hjelm tipsar!

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.


Ibland kan boken hjälpa oss att sätta ord på känslor som vi har svårt att formulera och uttrycka. Här vill jag tipsa om tre bilderböcker som kan ge såväl bekräftelse som tröst, både till barnet som lyssnar och den vuxne som högläser.

Lilla hund får träffa pappas nya kärlek

Vem stör? Av Stina Wirsén är berättelsen om Lilla hund som har skilda föräldrar. Det är ganska mysigt att få ha pappa alldeles för sig själv varannan vecka. På fredagen äter pappa och Lilla hund pizza och tittar på tecknad film och det gör inget om det blir smuligt i soffan.

Men på lördagen säger pappa plötsligt att det ska komma någon och hälsa på, någon som pappa tycker mycket om. Lilla hund låser in sig på toaletten och vill aldrig komma ut.

Med korta meningar och virvlande illustrationer får läsaren följa Lilla hunds hela känsloregister från lycka, ilska och förnedring till försoningen. Boken passar från cirka 2,5 år.

Boken passar för barn från runt två år och uppåt.

Sorgen att förlora ett syskon

Stig av Annica Hedin med bilder av Per Gustavsson är en bok om sorg.

Den handlar om hur det är att ha ett syskon som avlidit. Om hålet som uppstår efter den som försvinner. Det där hålet som växer ibland, som på julafton när hålet tar upp nästan hela rummet, men som krymper och blir pyttelitet ibland, som när man leker en riktigt bra lek på förskolan.

Det här är en berättelse som på ett ypperligt sätt i både ord och bild illustrerar sorgens premisser ur ett litet barns perspektiv. Boken passar för barn som är cirka 4 till 6 år.

Boken handlar om hålet som uppstår efter den som försvinner.

Vem kan trösta högkänsliga Jojje?

Jojje 5 år av Ellen Karlsson är en vardagsnära berättelse om ett högkänsligt barn.

Ibland får Jojje en mörk och farlig känsla i kroppen. Som ett svart hål i känns det. Oftast händer det hemma när han ska sova och mamma och pappa kan hjälpa och trösta så att känslan försvinner.

Men en gång händer det på förskolan. Det är på fredag eftermiddag och Jojje vet att han ska bli hämtad precis efter mellis, som han alltid blir på fredagar. Men pappa är sen och det blir inte alls om Jojje har tänkt. Då kommer känslan krypande.

Boken passar för barn som är cirka 4 till 6 år.

Just den här dagen blir det inte riktigt som Jojje tänkt sig.