ANNONS

Bilderna visar: Nu börjar våren ta fart på riktigt

Varje söndag tar Reza Zarenoe en promenad runt Lötsjön för att ladda upp inför en ny arbetsvecka. Under sina promenader knäpper han ofta av några bilder. Nu har han fångat vårtecknens tillväxt i Sundbyberg.
ANNONS

Från en grå himmel med tunga moln har det äntligen börjat spricka upp över Sverige och soltimmarna blir allt fler. Det efterlängtade d-vitaminet är på väg med det vi kallar våren.

Någon som har lyckats fånga vårtecken på bild är Reza Zarenoe. Varje söndag promenerar han runt Lötsjön medan barnen är på sina idrottsaktiviteter.

– Jag går runt sjön och rensar huvudet inför en ny arbetsvecka. Då blir det också en del bilder, säger Reza.

Fotografera har varit en hobby sedan han var tonåring, och sedan ett år tillbaka har det blivit lite av en tradition att lägga upp bilderna i Facebookgruppen ”Vänliga Sundbyberg”.

Likaså gjorde han på sin senaste söndagspromenad, då han lyckades fånga flera vårtecken på bild.

Blåsippor vid Lötsjön, Sundbyberg. Foto: Reza Zarenoe

– Nu ser man fler blommor, fler färger, svanarna kom häromveckan efter att varit borta ett bra tag. Det sker förändringar. Om man ser tillbaka på bilderna jag delat under året så ser man att det hände saker varje vecka, oavsett årstid, säger Reza Zarenoe.

Svanarna har kommit tillbaka. Foto: Reza Zarenoe

Har du någon favoritårstid?

ANNONS

– Jag älskar våren, men även sommaren, hösten och vintern har sina förtjusningar. Höstens färger gör mig glad. Och vintern, med snö och is, gillar jag. Men det ska vara riktig kyla, som i Dalarna, inte som i Göteborg.

Vårlök. Foto: Reza Zarenoe

Ja, vårtecknen har minst sagt börjat göra sig till känna. Men visste du att våren redan har slagit till?I Stockholm kom den redan 15 februari.

– Det är tidigt. Normalt sett så brukar våren för komma till Stockholm mellan 20 och 25 mars, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Skälet bakom den tidiga våren är den milda vintern, en vinter som många menade knappt slog till. Och anledningen till varför det inte känns så vårigt just nu är just beror på det lågtryksbetonade vädret, det vill säga att det blåser mycket och nätterna är kalla, förklarar Lisa Frost.

Vill du också dela med dig av vårtecken? Mejla dina bilder med en beskrivning till oss till mejl Sundbyberg@mitti.se.

Fakta

Då är det vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att medeltemperaturen ska vara över noll grader i minst sju dagar i sträck. När de är uppnått, så är det alltså vår.

Skulle det bli kallare ett tag, till exempel att det kommer snö någon dag, så är det fortfarande vår.

– Har våren kommit så har den kommit. Man få bakslag på våren, men har våren väl kommit meteorologiskt sett så kan man inte backa det, säger Lisa Frost.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.