Mitt i-fotografens bilder från terrorhelgen

Christian Lärk, fotograf.
Christian Lärk, fotograf.
Rädsla, att försöka förstå och att trotsa. Mitt i:s fotograf Christian Johansson mötte många känslor när han var ute på stan med sin kamera under dådet och dagarna efter.
Här är hans bilder, en del tidigare opublicerade.

Fredag 7 april

Mitt i:s reporterteam åkte ut, liksom ambulansen, på ett larm om en trafikolycka på Drottninggatan. Fotograf Christian Lärk hade ändå en dålig känsla på vägen ut.

– I bilen så fick vi samtal från redaktionen om att det var ett misstänkt terrordåd som vi åkte på. När vi väl kom dit hade de spärrat av. Jag tror vi var där 30-35 minuter efter att det hade hänt, säger Christian Lärk.

– Vi tog oss runt till Hötorget. Vi möttes av en folksamling vid avspärrningarna. Folk var ganska lugna ändå. Fast det fanns ju vissa, som man såg var panikslagna. Det var mycket folk som stod och tittade och fotade med telefonen. Många pratade i telefon med nära och kära om att de var okej.

– Jag har tidigare jobbat i en butik där. Man är van med ett ständigt flöde av folk. Men det var som ett vakuum, ett avbrott på allt.

– Här såg man också, att polis och ordningsvakter var skärrade. Det var så jag upplevde det. Jag vet inte hur jag ska förklara, de var inte rädda men uppjagade på ett sätt som man inte är van vid att se. Det var påtagligt när man såg det. Och då förstår man att det är något stort som hänt.

– Jag blev väldigt påverkad av de här människorna som sett extrema saker. Men samtidigt, på något sätt, går man in i något ”mode” där man bara ser genom kameran. Jag kan ju distansera mig på ett annat sätt eftersom jag är där för göra en uppgift.

Lördag 8 april

Christian skulle egentligen inte jobba helgen, men kom att spendera både lördagen och söndagen med sin kamera på stan.

– Det kändes som att jag ville göra det. Eftersom jag varit ute på fredagen så kändes det konstigt att bara lämna det där, säger han.

Polisutredningen av terrordådet kan ta ett år.

– Det var fortfarande avspärrat vid Drottninggatan. Många satt blommor i byggstaketet där. Det var väldigt mycket folk. Många som stannade upp och försökte förstå vad som hade hänt. Väldigt många var berörda.

Söndag 9 april

På söndagen hälls en manifestation på Sergels torg mot våld och terror. Flera artister uppträdde och torget var fyllt med människor. På söndagen släppte polisen även avspärrningen runt Åhléns.

– Det fanns en känsla av trots. Det är svårt att sätta fingret på men att det var så mycket folk på Drottninggatan den dagen när de släppte avspärrningarna. Det kändes som att men tog tillbaka utrymmet efter det här övergreppet, säger Christian Lärk.

Foto: Christian Lärk

Text: Dennis Andersson