Bildskatt skildrar 30-årig vänskap

Ett gäng stockholmare som var tonåringar på 80-talet planerar en fotoutställning med bilder från ett Stockholm som inte längre finns.

Natte Högberg och Mandra Wabäck träffades under en husockupation 1985. De båda Vasa-stadsborna var då 14 respektive 15 år och fann varandra direkt.

Sedan dess har de setts minst en gång om året och alltid fotograferat sig i en passfotoautomat. Porträtten som kommit till under den 30 år långa perioden kommer snart att bli en del av en fotoutställning.

De är sex personer, alla unga på 1980-talet, som nu sitter och scannar in bilder som de tagit under ett otal husockupationer, festivaler och konserter.

Husen intogs som en protest mot att lägenheter stod tomma i väntan på stigande priser och gänget var även med och drev bokhandeln Svarta Månen på Götgatan och tryckte anarkistiska tidskriften Brand.

– Vi hade alltid minst en kamera med oss för att dokumentera det vi gjorde. Bilderna är ett tidsdokument över ett Stockholm som inte längre finns och visar en innerstad som förändrats mycket på 30 år, säger Natte Högberg.

Utställningen, kallad ”Vårt 80-tal”, kommer att invigas till 30-årsjubileet av Nattes och Mandras möte, den 6 september 2015. Var är ännu oklart, men diskussioner pågår med flera fotogallerier i stan.

Både Natte och Mandra kommer också att fortsätta sitt eget fotoprojekt.

– Så länge vi kan hitta en fotoautomat kommer vi att fortsätta, säger Natte Högberg.

Förbjudet använda engångsgrillar

Vasastan Det är dags att sluta använda engångsgrillen. På grund av torkan och det varma vädret har Storstockholms brandförsvar gått ut med ett eldningsförbud som gäller tills vidare. Förbudet gäller eldning utomhus och grillning är endast tillåten på grillplatser under förutsättning att man har tillgång till släckutrustning.

En engångsgrill är inte en säker grillplats, enligt Storstockholms brandförsvar som också uppmanar till försiktighet med till exempel cigarettglöd.

Vasastan I förra veckan träffade en 45-årig man en kamrat i Vasaparken. De började prata och 45-åringen sa att han tyckte att spelarna i Brasiliens landslag var dumma och att de hade spelat tråkigt i VM. Hans kamrat surnade då till och hällde en öl över 45-åringen, knuffade honom till marken och satte sig på honom. Senare hotade han även 45-åringen på Facebook.

Mannen är nu misstänkt för misshandel och olaga hot.

Bilderna är ett tidsdokument över ett Stockholm som inte längre finns.

Kritiserade Brassarna – fick stryk av kamraten