ANNONS

Bilen användes som murbräcka

Stölden i jeansbutiken är den andra smash and grab-kuppen på kort tid i Vällingby centrum.
Stölden i jeansbutiken är den andra smash and grab-kuppen på kort tid i Vällingby centrum.
Först körde de in den stulna kombibilen rätt genom skyltfönstret. Sedan rusade 8–10 personer in i butiken och roffade åt sig hundratals par jeans.

På kort tid har två så kallade smash and grab-stölder inträffat i Vällingby centrum.
ANNONS

Levi’s, Diesel, G-star. Jeans är inte det första man associerar till stöldgods på en svart marknad. Men det är inte bara guld och elektronik som är eftertraktade byten för tjuvar – den fräcka kuppen i Vällingby förra veckan tyder på att även märkesjeans är gångbart.

Vid 03-tiden på morgonen den 17 januari tog tjuvarna sats och backade in en stulen kombibil genom skyltfönstret på JC i Vällingby centrum. När det krossäkra glaset lossnat från ramen forcerade de en stålbalk och rusade in i butiken och plockade på sig varor. Enligt vittnesuppgifter var de 8–10 stycken, och butikschefen Edgar Ingelsson berättar att tjuvarna i huvudsak riktade in sig på jeans.

– De tog ett hundratal, kanske fler, av de bättre märkena, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Efter den snabba kuppen lämnade tjuvarna den stulna kombin som de använt som murbräcka, och flydde i en grå Volvo som polisen senare hittade övergiven i Rinkeby. Än så länge har polisen ingen misstänkt för stölden, och inte heller något stöldgods har dykt upp.

Smash and grab-kuppen mot JC förra veckan var den andra på kort tid i Vällingby centrum. Fyra dagar tidigare gick inbrottslarmet på Expertbutiken – den gången vid 05-tiden på fredagsmorgonen.

– Vi var där väldigt snabbt, men varken tjuvarna eller bilen var kvar. De hade kört bilen genom entrédörren och sedan gått in och smashat montrarna och plockat på sig kameror och annat gods, berättar Mats Eriksson på Västerortspolisen.

Inte heller för den stölden finns det någon misstänkt ännu.

– Vi vill inte spekulera i om det kan vara samma personer som ligger bakom, men det är inte helt otroligt, säger Mats Eriksson.

De senaste åren har det skett flera smash and grab-stölder i Vällingby centrum, och tjuvarnas brutala framfart oroar polisen.

ANNONS

– Det är oroväckande att de kör in på det sättet. Det är extremt lätt när skyltfönstren sitter i markhöjd och det inte finns pållare eller suggor i betong, säger Mats Eriksson.

Svenska bostäder har i år sökt bygglov för att sätta upp inkörningsskydd i en annan huslänga i centrumet.

– Alla i centrum – både vi och handlarna – är ju överens om att det behövs inkörningsskydd. Vi har försökt få tillstånd två gånger tidigare, men fått avslag med motiveringen att Vällingby ska vara öppet, har Svenska bostäders informationschef Sandra Plavinskis tidigare sagt till Mitt i.

Betongsuggor och andra inkörningsskydd kan försämra tillgänglighet och framkomlighet, och utgöra ett hinder för snöröjningen. Därför är trafikkontoret, som beslutar om ansökningarna, försiktiga med att bevilja lov om att sätta upp suggor.

På JC, som varit utsatta för smash and grab tidigare, 2006, har konflikten mellan säkerhet och öppenhet aktualiserats efter den senaste attacken.

– Vi hade galler för butiken tidigare men vi fick inte ha kvar det för att det inte ser snyggt ut, vilket jag i och för sig håller med om, säger butikschefen Edgar Ingelsson.

Fakta

Smash and grab

Smash and grab är ett engelskt uttryck för en typ av stöld där man krossar ett skyltfönster eller med kraft forcerar en entré och sedan snabbt rafsar åt sig värdesaker och sedan flyr.

Sedan 2009 har åtminstone fem fall av smash and grab-stölder inträffat i Vällingby centrum. Maj 2009: Synsam. December 2009: Nordea. Februari 2011: Hedlunds Tobak. Januari 2012: JC och Expert.

Källa: Polisen