Bilen brandskadad för andra gången

”Jag har flera gånger sett folk som inte har något att göra i garaget. Garaget ska vara en trygg plats. I Stockholm city hade det kommit upp kameror på en gång”, säger Albybon Henrik Enrique Palmkvist.
”Jag har flera gånger sett folk som inte har något att göra i garaget. Garaget ska vara en trygg plats. I Stockholm city hade det kommit upp kameror på en gång”, säger Albybon Henrik Enrique Palmkvist.
Vid branden förstördes två bilar och 27 fick sotskador. För Alby­bon Henrik Enrique Palmkvist är det andra gången hans bil drabbas av en brand.

– Upphör det inte flyttar jag, säger han.

I sommar har Henrik Enrique Palmkvist en veckas semester. Men bilen som han och hans dotter skulle resa bort med den veckan är nu borttransporterad med sotskador.

– Vi får se vad det blir nu.

Larmet från Notariebacken på Albyberget kom vid 16-tiden förra lördagen. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Enligt Palmkvist är det tredje branden i samma garage på ett par år. Och för något år sedan ryckte någon sönder hans dörrhandtag och stal registreringsskylten.

– Till dem som tycker att kameror kränker integriteten kan jag bara säga att min integritet nu blivit kränkt fyra gånger. Det drabbar min familj och de planer jag har. Vi behöver kameror. Det är verkligheten.

Också Albybon Ebrahim Khalil ger sitt stöd för kameror, när han dyker upp vid garaget. Hans bil blev också skadad i branden. Ebrahim pekar på sotskador på ­fasaden från tidigare bränder.

Henrik Enrique Palmkvist berättar att han vänt sig till Botkyrkabyggen två gånger med krav på kameror. Nu har han vänt sig till nya hyresvärden Mitt Alby med samma förslag. Förra sommaren kom en ny lag som gjort kameraövervakning i storgarage enklare. En anmälan till länsstyrelsen räcker. Mitt Alby ska räkna på saken.

– Jag har bett förvaltaren titta­ på hur mycket det skulle kosta med kameror i alla garage. Är det möjligt vore det önskvärt. Men det är även en fråga om tillgång till internet och el på rätt ställen, Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby.

Henrik Enrique Palmkvist menar­ att det är bevakning som behövs och att fler väktare kan vara en annan lösning för att skapa­ ordning.

– Det går inte med olika ”lallar­projekt” som att måla fasader i gladare färger och så vidare. Det behövs andra åtgärder, säger han och skickar även en uppmaning till Botkyrkas politiker.

Men Tegefjord är skeptisk till väktare som en långsiktig lösning.

– Inledningsvis har vi förstärkt bevakning eftersom en sådan här händelse kan trigga i gång fler bränder. Men det är inte säkert att något blir bättre för att man får fler väktare. Det i sig skickar signaler om att ett område är otryggt och kan i förlängningen trigga igång aktivteter som gör det värre.

Botkyrkas säkerhetschef Marcus Qvennerstedt säger att kommunen uppmanar bostadsbolagen att installera sprinklers, som ska släcka bränderna.

– Sedan försöker vi aktivera civil­samhället med nattvandring och grannsamverkan. Fler som rör sig ute gör det krångligare för den som tänder på.

För Henrik Enrique Palmkvists del är fler bränder inte hållbart.

– Jag har bott här länge och trivs. Det är bra folk och bra lägenheter. Men fortsätter detta flyttar jag härifrån.

Det är inte säkert att något blir bättre för att man får fler väktare.Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby

Fakta