ANNONS

Bilen hindrade soptömningen

Bilen som försvårade soptömningen är nu bara ett vrak och ska transporteras till skroten.
Bilen som försvårade soptömningen är nu bara ett vrak och ska transporteras till skroten.
Skrotbilen hindrade soptömningen. Nu har den flyttats – men bara några meter.

Enligt kommunen är det ägarens ansvar att transportera bort fordonet.
ANNONS

I två veckor blockerade en övergiven bil återvinningsstationen, vilket gjorde att FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, inte kunde tömma eller städa platsen på två veckor.

Kartonger och papper låg kastade runt de gröna, överfulla behållarna på Lindalsvägen.

– Tyvärr fick jag höra om den här bilen först för en vecka sedan, säger Leif Svärdsén, trafikingenjör vid Tyresö kommun.

Han såg då till att bilen, som hade hunnit bli bestulen på hjulen, flyttades några meter, eftersom den stod i vägen för hämtningen.

– Vi får inte bara köra undan bilar, utan vi måste följa reglerna även när folk beter sig som drumlar och dumpar bilar så här.

I kommunen står konstant cirka tio tolv bilar som övergivna lite varstans. I de flesta fall är det bilägarna själva som lämnat sina bilar. De går sönder och ägarna väljer att bara lämna dem på platsen.

– Det enda det kostar dem i slutändan är 1 200 kronor som vi fakturerar för bortforslingen. Men de behöver inte betala för den tid och allt administrativt arbete som vi lägger ner, säger Leif Svärdsén.

Han förklarar att kommunen egentligen inte har någon skyldighet att ta bort bilarna, men väljer att göra det för att slippa nedskräpning eller att vraken omvandlas till en farlig lekplats.

Så länge bilar inte står trafikfarligt försöker kommunen först få bilägaren att själva flytta på sina bil. Ett brev skickas ut. Om inget svar har inkommit på tre veckor kan kommunen agera och flytta den till en särskild uppställningsplats som införskaffades förra året. Just nu står fem bilar där.

ANNONS

På denna plats kan bilarna stå i tre månader. Har ingen gjort anspråk på en bil efter dessa månader får kommunen skrota den.

Men den aktuella bilen vid återvinningsstationen ska kommunen skrota nu, även om tre veckor inte gått sedan brevet skickades ut.

Anledningen är att bilen numera räknas som fordonsvrak, vilka får transporteras bort direkt till skroten utan kontakt med bilägaren. Och ett vrak blev bilen sedan någon tänt eld på den.

– Vi har haft en liten uppåtgående trend i Tyresö nu där man passat på att tända eld på skrotbilar. Brinnande bilar har vi inte haft förut.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.