”Söp på bilfärja” – frias från rattfylla

Bevisen mot mannen räckte inte enligt tingsrätten.
Bevisen mot mannen räckte inte enligt tingsrätten.
En bilförare som åkt bilfärjan i Vaxholm friades från grov rattfylla. Enligt tingsrätten gick det inte att utesluta att han supit sig full på färjan.

I augusti 2015 la en vaxholmsbo märke till en man som vinglade ut från en restaurang i Vaxholm, satte sig i en bil och körde i väg. Vaxholmsbon misstänkte rattfylla och kontaktade polisen som grep mannen vid färjeläget vid Västerhamnsplan.

Där visade det sig att han hade 2,2 promille alkohol i blodet. Gränsen för grov rattfylla går vid 1,0 promille.

Åkte fram och tillbaka

Men i Attunda tingsrätt friades mannen nyligen eftersom det inte gick att utesluta att han druckit efter att han kört upp bilen på färjan, så kallad eftersupning.

Enligt domen åkte mannen först med färjan till Rindö, men följde sedan med färjan tillbaka till Vaxön, eftersom han fått problem med bilen. Det var när han kom tillbaka som han greps av polisen.

”Minns ingenting”

Tingsrätten skriver att vaxholmsbons vittnesmål starkt talar för att mannen var påverkad av alkohol redan innan körningen, men menar att han även kan ha druckit på färjan.

”Tidsmässigt har det därmed varit möjligt för NN att dricka alkohol efter körningen” skriver tingsrätten och friade mannen från rattfylla.

Däremot dömdes han för olovlig körning eftersom han saknade körkort.

Själv säger mannen att han inte minns något från den aktuella dagen.

Färjan till Rindö tar sex minuter.