ANNONS

Bilfirmor utsattes för sprängattentat

Utpressning
Markeringarna visar splitter från handgranaten i Åkersberga.
Bilföretagare pressades på pengar, utsattes för handgranatsattack i Åkersberga och beskjutning i Danderyd. Bakom hoten stod personer knutna till det kriminella nätverket Tigrarna. Nu har två män fått sina domar av hovrätten.
ANNONS

Natten till den 15 december förra året exploderade en handgranat vid en bilfirma i Åkersberga, bara ett hundratal meter från en skola.

I ett meddelande hotades en av firmans ägare:

”Nästa gång är det du och barnen som ryker, nu ska du stänga din verkstad”. ”Du ska få stryk, vi ska kidnappa dig och barnen”.

En månad senare avlossade en maskerad person flera skott mot en annan av bilfirmans ägare utanför dennes hem i Danderyd. Ytterligare en månad senare, i februari, överfölls samme man av en batongbeväpnad främling. Bakom hoten stod en liga som krävde 800 000 kronor av bilfirman.


utpressning

SMS från utpressarna till en av bilfirmans ägare. (Foto: Polisen)


Nu har två män med anknytning till ligan fått sina domar av hovrätten. En 26-årig Sollentunabo och en 32-årig Kistabo får sina domar på vardera åtta månaders fängelse fastställda, för bland annat olaga tvång och utpressning.

– Jag tyckte att hovrätten kunde ha skärpt straffen, men är egentligen nöjd med att de har dömts. Det är väldigt svårt att bevisa utpressningsbrott, eftersom det ofta är klent med medverkan från målsägandesidan i sådana här fall, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

– Målsägare är ofta väldigt rädda.

ANNONS

Koppling till kriminellt nätverk

Bägge männen, som nekar till brott, är dömda flera gånger tidigare. Enligt polisen finns det kopplingar till den kriminella grupperingen Edsbergsnätverket i Sollentuna, även kallat Tigrarna.

Tidigare har ytterligare fem personer med inblandning i utpressningshärvan dömts. Förutom försök till grov utpressning mot bilfirman har några av männen även dömts för hot och misshandel av en byggföretagare i Södertälje.

Männen är även inblandade i brott mot ytterligare två bilföretag, i Botkyrka respektive Skärholmen. I samband med utpressning mot bilfirman i Botkyrka sprängdes totalt tre handgranater under 2016.

Oklart vem som kastade handgranater

Liksom i fallet med bilfirman i Åkersberga har polisen inte lyckats utreda vem som utfört attentaten, tvärtom skriver rätten att det inte går att utesluta att andra personer än de åtalade utfört dem, på egen hand eller tillsammans med någon eller några av de åtalade.


Den 5 december 2016 fick bilfirman i Åkersberga besök av tre mörkklädda män. Då hade firman redan tidigare under sommaren fått ett SMS om en påstådd skuld. Tio dagar efter besöket exploderade handgranaten vid firman.

I ett av förhören berättar en av ägarna om ett samtal med utpressarna:

”Och killen sa hörrudu, du vet inte vem vi är. Du ska betala, jag kommer inte nypa dig nu. Men du har tid till imorgon vid lunch.”

Du ska betala, jag kommer inte nypa dig nu. Men du har tid till imorgon vid lunch

När ägaren hotade att polisanmäla fick han höra att utpressarna var många:  ”Även om polisen plockar oss två kommer två andra, vi är en grupp på 30. Du kommer betala mer och mer och mer.”

En månad efter handgranatssprängningen i Åkersberga skulle en av ägarna ta en morgonpromenad med sin hund, men möttes då av en maskerad man inne på tomten i Danderyd.

Mannen avlossade tre skott med pistol mot honom, men han lyckades kasta sig åt sidan varpå den maskerade mannen hoppade in i baksätet på en bil och flydde.


Fakta

Åtalade tiger i förhör

I polisförhör har flera av de misstänkta vägrat att svara på frågor. I stället hänvisar de till att de inte minns, inte vet eller inte vill kommentera.

Utdrag av ett förhör med en av de dömda:

Förhörsledaren: Vilka är de?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
(…)
Förhörsledaren: Vad är det för affär du gjorde med dem?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
Förhörsledaren: Vad är det för papper du hänvisar till?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
(…)
Förhörsledaren: När skedde det?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
Förhörsledaren: Var?
Den misstänkte: Ingen kommentar.
Förhörsledaren: Till vem betalade du?
Den misstänkte: Ingen kommentar.
Förhörsledaren: Vilka var med?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
Förhörsledaren: Vad kom ni överens om?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.
(…)
Förhörsledaren: Vem har bestämt summan 800 000 (åttahundra tusen) kronor, och hur ska den fördelas?
Den misstänkte: Jag har ingen kommentar.

ANNONS