Bilförare försökte strypa fotgängare

Bilföraren tyckte att kvinnorna på trottoaren stod för nära gatan. Efter en arg ordväxling tog han stryptag på en av dem.

Nu har han dömts till samhällstjänst.

Det var i augusti 2010 som en bilförare hamnade i dispyt med två kvinnor i korsningen mellan Torkel Knutssonsgatan och Hornsgatan. Mannen tyckte att kvinnorna stod i vägen när han skulle svänga höger, men enligt vittnen stod de på trottoaren.

Mannen hindrade trafiken genom att stanna, veva ner rutan och börja bråka med dem.

Det hela slutade med att han tog stryptag på en av kvinnorna. Hovrätten har nu dömt mannen till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

Att bilförare går så långt tillhör undantagen. Men organisationen Motormännen tycker att bilförare generellt bör vara mindre aggressiva i trafiken. Förra våren gick de ut och uppmanade bilister att praktisera mindfulness, så kallad medveten närvaro.

Bakgrunden var att det hade kommit en rapport som visade att 15 av 16 förare i dödsolyckor med fotgängare var män. Samtidigt fick Motormännen många samtal från medlemmar som tyckte att trafiksituationen blivit sämre.

– Man kan inte påverka omgivningen och situationen men man kan påverka sitt eget beteende. Man ska ha förståelse för varandra och kramas lite mer i trafiken, sa Susanne Lekengård, dåvarande informationschef på Motormännen, till Lokaltidningen Mitt i förra våren.

Om uppmaningen till mindfulness fått någon effekt är oklart.

– Det är svårt att mäta, men trafikpolisen har börjat titta mer på det här med aggressiv körning och riskbeteenden och det tycker vi är bra, säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen.

Och de tycker fortfarande att mindfulness är en bra idé.

– Man får ta och lugna ner sig lite och inse att man inte styr över hela trafiksituationen själv, säger Mikael Höög.

För att undvika att bli så arga uppmanar han förare att slappna av, inse att inte hela världen kretsar kring dem själva, att gilla läget och om möjligt starta sin resa tidigare så att de har större marginaler.

– I Stockholm står trafiken väldigt ofta stilla och ska man köra här får man inse villkoren. Man kommer inte fram fortare för att man är förbannad eller står på gasen som en tok, säger Mikael Höög.

Man kommer inte fram fortare för att man är förbannad.mikael höög motormännen