Bilist buskörde i hög fart på gångvägar

Bilar som kör på Botkyrkas gångvägar har blivit vardag. Nu har en vit kombi beslagtagits efter flera vansinnesfärder.

– Den stack i väg i över 50, säger William Jungward, närpolis i norra Botkyrka.

­I flera veckor hade den vita kombin synts till på gångvägar runt om i Hallunda och Norsborg. Flera gånger hade polisen fått syn på den, följt efter den och sedan fått se den försvinna i väg på någon av gång­vägarna.

– Det vi har sett när vi legat efter är att den har stuckit i väg i över 50 kilometer i timmen på gångvägarna, säger Willhelm Jungward.

Länge har det varit problem med mopeder, crossmotorcyklar och fyrhjulingar som i hög fart kör på gångvägarna i stora delar av Botkyrka. Nu har alltså även bilarna gjort entré. Willhelm Jungward berättar att han hört om ett par fordon som kört omkring på liknande sätt den senaste tid­en.

– Tyvärr har vi sett en liten attitydförändring. Det oroar oss något enormt. Jag kan inte nog understryka hur illa det kan gå.

Polisen fick in mängder med samtal från upprörda Botkyrkabor som uppgav att de sett den nu beslagtagna vita bilen. Den hade kört omkring i hög fart dagtid bland gångtrafikanter och lekande barn.

– Jag såg hur den körde omkring på gräset vid Kärsby IP. Det är över huvud taget mycket buskörning i området, säger fotbollstränaren Joakim Pettersson.

När en patrull upptäckte den vita bilen på nationaldagen följde de efter när den körde in på en gångväg.

– Det var mycket barn i rörelse så vi rullade efter. Vi är inte intresserade av några jakter. Men den vita bilen fortsatte köra som en dåre och kraschade till slut in i en häck, säger Willhelm Jungward.

Föraren sprang därifrån och har inte kunnat gripas. Bilen var inte rapporterad stulen men polisen vet inte om det är den registrerade ägaren eller någon annan som kört. Ägaren är registrerad på flera bilar och polisen tror att han är en så kallad målvakt. Bilen har man dock tagit i beslag.

– Vi hoppas att föraren ändå funderar över vad han gjort.

Eftersom det är så svårt att i efterhand se vem som kört bilen uppmanar Willhem Jungward folk att filma eller fotografera när de ser bilar komma körande på gångvägar.

– Då kan vi många gånger identifiera förarna.

Fakta

Tvååring skadades av cross

Buskörande på gångvägar har länge varit ett problem i Botkyrka. Förra sommaren skadades en tvååring av en cross­motorcykel.

För polisen är buskörarna svåra att komma åt, det kräver många patruller.

Bilar på gångvägarna är ganska nytt. Många gånger är förarna narkotikapåverkade och saknar körkort, enligt polisen.