Bilist körde ihjäl lille Rambo – och smet

Efterlysningarna har inte hjälpt. Ingen vet vem som körde ihjäl Täbyhunden Rambo och sedan smet.

– Det känns hemskt, säger ägaren Rolf Eriksson, 78.

Det var vid 16-tiden den 22 september som Rolf Eriksson var ute och gick med kompisen Rambo.

De var på Koltrastvägen i Näsbypark när yorkshireterriern plötsligt fick syn på en hund på andra sidan vägen. Rambo var kopplad men ryckte till och lyckades ta ett språng ut i gatan.

Det var då det hände. En stor mörk bil kom körande – och smällde rakt in i Rambo som blev liggande livlös.

– Jag var förtvivlad. Jag lyfte upp honom och åkte direkt till djursjukhuset men där kunde de bara konstatera att han var död, säger Rolf Eriksson.

Ännu svårare var det att förstå vad som hände därefter. Föraren i den mörka bilen körde bara vidare, utan att stanna för att se hur det hade gått.

– Jag hade så bråttom att springa ut till Rambo så jag hann inte se något registreringsnummer.

Rolf Eriksson tycker att bilisten borde haft extra uppsikt eftersom det handlar om en 30-sträcka mellan två farthinder. Det hade lika gärna kunnat vara ett barn som sprang ut, menar han.

– Det är klart att jag känner stor sorg. Nu är det ingen som möter en när man kommer hem och jag har till och med hört hans skall i drömmar.

Flera vittnen såg påkörningen och sedan en tid finns en flitigt delad efterlysning på Facebook.

Även Djurjouren i Stockholm har försökt få föraren identifierad, men utan resultat. Ingen vet heller om det handlar om en medveten påkörning eller bara bristande uppmärksamhet från föraren.

Ingemar Jeanlo har arbetat som trafikjurist i många år. Han uppger att det inte är någon juridisk skillnad mellan att köra ifrån en olycka med en hund och en människa.

– Men generellt är det högre straffvärde om det handlar om en människa, säger han.

Att smita från en olycka där en hund har avlidit resulterar troligen i villkorlig dom och dagsböter, enligt Ingemar Jeanlo.