Diipak ger Joe Hill-konsert

På Joe Hills födelsedag, den 7 oktober, ger Blackebergsmusikern Diipak tillsammans med andra artister en akustisk konsert på kafé Dynamo inspirerad av fackföreningskämpen och trubaduren.

I år är det 100 år sedan Joe Hill, född Joel Hägglund, arkebuserades i Utah, USA. Domen i Utah var kontroversiell då många påstod att mordåtalet var politiskt motiverat. President Woodrow Wilson försökte stoppa avrättningen, men kunde inte upphäva domstolens beslut.

Nathaniel ”Diipak” Glasser, som är född i USA, men numera bor i Bromma, hörde under sin uppväxt historierna om hur Joe Hill vandrade genom USA i jakt på arbete. Joe Hill engagerade sig till slut i fackföreningen Industrial Workers of the World (kallad ”Wobblies).

Han började skriva sånger som han framförde under Wobblies protestmarscher och strejker. Redan under sin livstid, men i synnerhet sedan han avrättats, blev han en stark symbol för vänstern.

För Diipak var det en lika stor överraskning att upptäcka att Joe Hill faktiskt var född i Sverige som det är för många svenskar när de förstår hur stor Joe Hill alltjämt är i USA.

Medverkande på konserten förutom Diipak är Hanna Francis (sång/gitarr), Dan Arvefjord (kontrabas) och Fredrik Schützler (gitarr). Även Ville Danielsson (sång/gitarr) och Kurt Öberg (sång/gitarr), som är en av Joe Hills släktingar, uppträder.

Konserten är en hyllning till Joe Hill med såväl gamla som nya låtar. Publiken bjuds in till allsång på slutet. Dynamo ligger på Södermannagatan 38 på Södermalm.