ANNONS

Bilister fixar egen parkering – gratis

Hittills har gatstumpen utgjort en slags frizon utanför parkeringsreglerna och möjligheterna utnyttjas maximalt.
Hittills har gatstumpen utgjort en slags frizon utanför parkeringsreglerna och möjligheterna utnyttjas maximalt.
På kartan existerar inte gatan. Men bilister i Rinkeby såg sin chans. Sedan i höstas parkerar ett 50-tal bilar varje dag gratis på vägsträckan i slutet av Rinkeby allé.
ANNONS

Ett 50-tal bilar är parkerade kors och tvärs vid slutet av vägsträckan av Rinkeby allé. Här har bilister sedan i höstats skapat en egen parkering och står där gratis.

Berahne Gebrejesus har kört fram och tillbaka i 20 minuter utan att hitta parkering. Till slut ställer även han bilen på den olovliga parkeringen.

– Jag ser inte några skyltar om att det är förbjudet. Det känns inte helt bra att parkera här, men det får duga. Jag hoppas att jag inte är inparkerad. Det är svårt att hitta plats i Rinkeby.

Tittar man på kartor på hitta.se eller Eniro finns inte vägen, utan visas som parkmark.

– Vägstumpen föll mellan stolarna. Tanken var att trafikverket skulle riva den i samband med ­arbetet med nya påfarter från E18, innan vi tog över, säger ­Anders Hellström, projektledare vid trafikkontoret.

I början av december förra året ställde trafikkontoret ut betong­suggor för att spärra av vägen och få stopp på den olovliga parkeringsplatsen. Men då stod redan flera bilar parkerade där så man kunde inte stänga av vägen helt och stänga inne bilarna. Sedan har det fortsatt.

– Eftersom det inte finns någon skyltning om att det är förbjudet att stå där lappar inte parkeringsbolagen bilarna där.

Men den 1 maj är det slut med gratisparkeringen och skyltar om parkeringsförbud ska placeras ut.

– De bilar som står kvar då kommer att bötfällas och sedan fraktas bort till en uppställningsplats, där man kan få tillbaka bilen mot en avgift.

ANNONS

Enligt planerna ska bron som ska binda ihop Rinkeby med Stora Ursvik byggas på platsen. Efter midsommar räknar man med att börja arbeta.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om parkeringskaoset i Rinkeby. Mellan 2009 och 2010 hävdes parkeringsförbudet på vissa gator för att skapa fler parkeringar. Men det tycks inte räcka.

Enligt Svenska Bostäder, ett av de största kommunala bostads­bolagen i Rinkeby, äger deras hyresgäster mindre än en halv bil per hyresgäst. Deras garageplatser är heller inte fulltecknade.

Jenny Berglund projektchef, menar att det i teorin egentligen räcker med parkeringsplatser, men att ett problem kan vara inneboende, som äger bil, men inte syns i statstiken.

Just nu planeras en upprustning av Rinkeby allé och Rinkebysvängen. I samband med det ska fler parkeringar byggas längs vägarna. Hur många det rör sig om är oklart.

Efter den nya affärsgatan Rinkebystråket bygger kommunen nu ett 40-tal parkeringsplatser. Familjebostäder planerar också bygga ytterligare minst 60 nya ­besöksparkeringar på deras befintliga parkeringsytor.

Vägstumpen föll mellan stolarna. Tanken var att den skulle rivas.Anders Hellström