Min lokala hjälte

Bilister ratar bilen för nya busslinjen

Den nya privata busslinjen mellan Nacka och Kista har fått många att ställa bilen.

Två av fem resenärer är före detta bilpendlare.

Den 1 januari började en ny kollektivtrafiklag att gälla som tillåter privata busslinjer. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat kör sedan februari Veoliaägda People Tarvel Group sex gånger dagligen mellan Nacka och Kista. Linjen är Sverigepionjär på området.

Efter snart två månader i Stockholmstrafiken konstaterar Raymond Hellmark, affärsutvecklare på People Travel Group, att linjen går över förväntan.

Av konkurrensskäl vill han inte säga hur många passagerare bussen har, men att linjen fortfarande visar röda siffror är ingen hemlighet.

– Men vi är nöjda med resultatet hittills. Så länge vi hela tiden får in nya resenärer känner jag mig lugn, säger han.

Särskilt nöjd är han med att bussen fått bilpendlare att lämna bilen hemma. Enlig en kundundersökning är nämligen 38 procent av resenärerna före detta bilister.

– Det här är en oerhört svårflirtad grupp, så 38 procent är en väldigt bra siffra, säger Raymond Hellmark.

Förutom att det är bra för miljön, är det också till fördel för trafikkollektivet som får in nya intäkter, resonerar Raymond Hellmark.

De flesta som åker med bussarna är Nackabor. 10–15 procent av resenärerna är dock Värmdöbor som tar bilen eller SL:s bussar till någon av de infartsparkeringar i Nacka där bussarna stannar.

– Från början ville vi att linjen skulle starta vid Värmdö marknad, men då hade resorna blivit dyrare, säger Raymond Hellmark som dock inte utesluter en ändring i framtiden.

– Får vi bara upp ett tillräckligt stort antal resenärer kan vi tänka oss att en av de tre avgångarna startar och slutar i Värmdö och att vi ändå kan behålla det nuvarande priset.

Fakta

Månadskort kostar 1 400 kronor

Busslinjen har tre avgångar per morgon, från klockan 06.05 till 07.40 och tre avgångar tillbaka från Kista, från klockan 15.30 till 17.15.

Bussarna avgår från Björknäs centrum.

Bussarna stannar på nio platser i Nacka, fyra i Frösunda och fyra i Kista.

Månadskort kostar 1 400 kronor, en enkelbiljett 50 kronor.