Bilisterna fixade parkering – gratis

”Det här är det första exemplet på anarki som jag sett i Danderyd. De boende har skapat möjligheten”, säger Danderydsbon Astrid von Schmeling.
”Det här är det första exemplet på anarki som jag sett i Danderyd. De boende har skapat möjligheten”, säger Danderydsbon Astrid von Schmeling.
När det aldrig blev en infartsparkering på ödetomten i Mörby centrum tog bilisterna saken ­i ­egna händer.

Stenar som låg i vägen flyttades och vips hade Danderyd fått en ny och gratis infartsparkering.

En av dem som brukar parkera på den illegala parkeringen är Danderydsbon Astrid von Schmeling.

– Det här är det första exemplet på anarki som jag sett i Danderyd. De boende har själva skapat möjligheten, säger hon.

Många trodde att kommunen skulle göra OK/Q8-tomten i till en infartsparkering, sedan bensinmacken rivits och tomtsaneringen var klar.

Tekniska nämnden fick i början av året bygglov för en infartsparkering men sedan hände ingenting – förrän i somras.

Då hade några bilägare fått nog av att vänta och självsvåldligt flyttat de stora stenar som låg hindrande på vägen in till den stora ödetomten som liknar en parkeringsplats. De parkerade sina bilar där och flera följde efter. I dag är den ”olagliga” infartsparkeringen, där det får rum närmare 300 bilar, fullbelagd innan klockan åtta på morgonen.

Eftersom parkeringsregler saknas blev tolv bilar en dag i förra veckan instängda av andra bilar som hade parkerat runtomkring dem.

Lennart Larsson, anläggningsförvaltare i Danderyd, bekräftar att kommunen inte har några regler alls på parkeringen.

– Folk har på eget initiativ tagit bort stenarna som låg i vägen och vi kan inget göra. Ingen kan bötfälla bilisterna just nu men det är en olaglig parkering, säger han.

Carina Erlandsson (M), ordförande i tekniska nämnden, säger att det aldrig blev något beslut i tekniska nämnden om utrustning till en kommunal parkering eftersom den skulle bestå så kort tid.

– Jag har inget problem med att det blivit en parkering där nu. Jag ser den från mitt fönster. Folk parkerar effektivt. Att det saknas infartsparkeringar i Danderyd är ett gigantiskt problem.

Visar det inte på ett missnöje med politikerna att folk tar saken i egna händer och fixar en infartsparkering?

– Jag gör inte den tolkningen. Jag ser att folk ser ett problem och löser det snabbt och lite anarkistiskt, säger Carina Erlandsson.

Bengt Sylvan (FP) är kritisk till handläggningen.

– Det har skötts släpphänt och utan samordning av den politiska majoriteten. Kommunen måste i så stor utsträckning som möjligt hjälpa till att skapa platser för infartsparkering, säger han.

Det här är det första exemplet på anarki som jag sett i Danderyd.Astrid von Schmeling danderydsbo

Fakta

OK/Q8-tomten ska bebyggas

I går klubbade kommunfullmäktige ett avtal med centrum­ägaren Diligentia som får uppföra ett hus med högst tio våningar på tomten.

Diligentia uppger att ödetomten till en början ska användas som betalparkering, främst för dem som arbetar i Mörby centrum, medan ett parkeringshus i centrum byggs om.

OK/Q8 har flyttat sin mack till Enebybergsvägen.

Källa: OK/Q8,Danderyds kommun