ANNONS

Bilisternas smitväg får Bosses hus att skaka sönder

Bosse Jungvar, Gamla Bromstensvägen, hus skakar sönder
Det är svårt att missa skyltningen vid infarten till gamla Bromstensvägen. Ändå struntar många bilister i den, enligt Bosse Jungvar.
Genomfart förbjuden. Sänk farten. Dåliga markförhållanden.
Gamla Bromstensvägen är välförsedd med trafikskyltar – men används ändå som smitväg av bilister som dessutom ofta kör långt över fartgränsen.
Och under tiden skakar Bosse Jungvars hus sönder av vibrationerna.
ANNONS

– Kommunen säger att de har satt upp skyltar, och tycker då att de gjort sitt. Men det funkar ju inte. Risken att åka fast är praktiskt taget noll.

Bosse Jungvar står utanför sitt hus vid Gamla Bromstensvägen och vi ser tillsammans hur bil efter bil svischar förbi – många av dem i farter som uppenbarligen överstiger den stipulerade 30-gränsen.

Sparar några minuter

Här råder genomfartsförbud, men ändå väljer åtskilliga bilister att använda den som smitväg mellan Bällstavägen och nya Bromstensvägen – en genväg som kanske sparar någon kilometer och ett par minuter.

Priset får de boende i området betala. För här står många av husen på metervis med lera, och de dåliga markförhållanden gör att husen skakar sönder av vibrationerna från bilarna.

Spruckna väggar

– Jag har lagt ner närmare 300 000 kronor ur egen fick för pålning, grävning, återfyllnad och reparationer av spruckna väggar. Men det går inte att helt påla bort vibrationerna, säger Bosse.

Vad stör mest – är det bullret eller hastigheten?

– Det är hastigheten, och mängden trafik. Och att huset står och småvibrerar hela tiden.

Bosse efterlyser fler poliskontroller på sträckan.

– Det är inte rädslan för straffet som är viktig, utan risken för att åka fast. Och när den är liten så bryr man sig inte, tror han.

ANNONS

Bosse Jungvar, Gamla Bromstensvägen, Bromma, biltrafik

Bosse Jungvar skulle önska att folk kunde hålla sig till 30-gränsen så att hans hus inte skakar sönder. Foto: Anders Göransson

1 600 fordon per dygn

Trafikkontoret gjorde flödesmätningar i fjol och kom då fram till att i snitt 1 600 fordon per dygn passerar vägsträckan. Det var en ökning med 200 fordon jämfört med tidigare mätningar 2013.

– Men vi har har inga mätningar som kan påvisa om det är genomfartstrafik eller trafik som faktiskt ska till området, säger Malin Larsson på trafikkontoret.

Polisen: Kommer att göra kontroller

Ansvaret för att övervaka hastigheten och efterlevnaden av genomfartsförbudet ligger hos polisen. Kommunpolis Matti Rönnqvist säger att han inte uppmärksammats på problemen på Gamla Bromstensvägen, men att han tar med sig uppgifterna till kommande planering av insatser.

– Är det ett problem för boende där så hörsammar vid det. Det är solklart. Så vi kommer att ha kontroller där, men jag kan inte säga när.

Fakta

Så hög blir bötern

Böter för överträdelse av genomfartsförbud: 1 000 kronor.

Hastighetsöverträdelse på 30-väg:

1-10 km/h: 2 000 kronor

11-15 km/h: 2 400 kronor

16-20 km/h: 2 800 kronor

21-25 km/h: 3 200 kronor

26-30 km/h: 3 600 kronor

31–: Över 4 000 kronor

Från och med 21 km/h över fartgränsen kan det även bli körkortsåterkallelse.

 

 

 

 

Källa: Polisen Vällingby
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.