Biljettkontrollanter anmäler sextrakasserier

Många plankar i Haninge.
Kvinnorna arbetade med biljettkontroller, när de ska ha trakasserats av sina arbetsledare.
Tre kvinnliga biljettkontrollanter har polisanmält sina arbetsledare för sexuella trakasserier. De två männen ska bland annat ha trängt in i deras omklädningsrum.

Fysiska närmanden, kommentarer om kvinnornas kroppar och om deras underkläder – det är allvarliga anklagelser som riktas mot de två arbetsledarna vid ISS biljettkontroll, det företag som sköter biljettkontrollerna i tunnelbanan åt SL. Arbetsledarna ska bland annat ha kommit in i omklädningsrum och sedan kommenterat deras trosor.

Det är tre kvinnliga kontrollanter som polisanmält dem. Två av dem är nu sjukskrivna och en har tvingats säga upp sig på grund av arbetsmiljön, rapporterar SVT. Arbetsledarna arbetar däremot kvar, något som fackförbundet Seko är starkt kritiskt mot.

Seko har haft lokala förhandlingar med ISS och krävt skadestånd för brott mot personuppgiftslagen för spridningen av sjukjournaler, brott mot lagen om anställningsskydd för framprovocerad uppsägning, förlorad arbetsförtjänst, trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling.

Eftersom förhandlingarna inte har lett någon vart har Seko nu begärt centrala förhandlingar. De ska hållas den 13 mars, enligt SVT.

ISS vill inte kommentera varför arbetsledarna får arbeta kvar, utan hänvisar till de centrala förhandlingarna.