Billig semester – hemma

Gillar du båtluff och bad, vandring i urskog eller en rejäl dos storstadspuls?

Det mesta man kan begära av en skön semester finns på hemmaplan – för en billig peng, eller till och med helt gratis.

De senaste åren har var tredje stockholmare stannat hemma på semestern. En ”hemester”, eller ”staycation” som det heter på engelska, är ofta mer skonsamt för både miljön och plånboken.

Och i Stockholms län kan den bli riktigt bra.

– Stockholm är en av de vackraste städerna i världen, och att ha jobbat som resejournalist i tolv år stärker bara den tesen, säger Södermalmsbon Tobias Bestelid som är chefredaktör på resemagasinet Vagabond.

För den som inte vill sitta stilla på semestern finns vandring i toppklass.

En enkelresa med SL tar dig ut på Roslagsleden i norr eller till Sörmlandsleden i söder, och sedan väntar tiotals mil av vandring genom djupa urskogar och kulturlandskap med kyrkor och kossor. Tält och torrmat eller bekvämt på bed and breakfast – det väljer du själv.

– Man behöver inte åka långt för att upptäcka vildmark och äventyr, säger Cajsa Rännar på Friluftsfrämjandet och tipsar om kajakpaddling på Runmarö och bra klättring på Häggsta-klippan vid Albysjön.

För ytterligare ett par tior eller någon hundring kommer man ut till havs – och det förtrollade under­land som den klassiska reseguiden Lonely Planet liknar Stockholms skärgård vid.

Den 15 juni öppnade den nya Nord/Syd-linjen som binder ihop ytterskärgårdens pärlor med strategiska bryggor som Dalarö, Stavsnäs och Kapellskär.

Inte heller Stockholms storstadsutbud behöver kosta skjortan. Har man bara koll på kalendariet (se faktarutan) finns det massvis med ambitiösa evenemang och föreställningar som är helt gratis. Flera museer har fri entré, och tajmar man in ett vernissage är både konst och förfriskningar gratis.

Parkteatern, som blivit en institution i sommar-Stockholm, pågår hela sommaren och bjuder på allt från scenkonst till quiz och ­föredrag.

– Utbudet av gratisaktiviteter i Stockholm är fantastiskt, och det har bara blivit större, Anders Wenman som är en av upphovsmännen bakom sajten gratisistockholm.nu som tipsat Stockholmarna om kostnadsfria evenemang sedan 2006.

Enligt Statistiska centralbyrån har drygt 30 procent av alla som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö inte åkt på någon semesterresa under åren 2012, 2013 och 2014.

Lokaltidningen Mitt i:s reporter Johan Sjölund tipsar om billiga nöjen i sommarstockholm.