Snart klubbas billiga hyresrätter i Vårberg

bygge
Byggfeber är att vänta längs Vårbergsvägen.
Nu är det klart att tre så kallade Stockholmshus ska byggs längs Vårbergsvägen.
Svenska bostäder väntas klubba beslutet nästa vecka.

Totalt ska cirka 1 400 lägenheter byggas längs Vårbergsvägen, som ska omvandlas till en stadsgata. 225 av dem ska ligga i så kallade Stockholmshus. Det är hus som byggs i snabbare takt är normalt, för att pressa byggkostnader och därmed hyrorna när husen väl står färdiga.

De 225 hyresrätterna ska ligga i tre bostadshus norr om Vårbergsvägen, nära Skärholmen centrum. Går allt som planerat blir det byggstart under 2019, och de första hyresgästerna kan flytta in 2021. Framför allt blir det tvåor, treor och fyror. Svenska bostäder väntas klubbas beslutet att bygga dem vid sitt möte den 9 februari.

Som Mitt i tidigare har berättat ska det byggas Stockholmshus även på andra håll i Skärholmens stadsdel. I Mälaräng (det nya bostadsområde som ska växa fram runt trafikplats Bredäng) blir det cirka 150 lägenheter i Stockholmshus. I Skärholmsdalen (bostadsområdet som ska byggas mellan Sätra och Skärholmen) blir det cirka 100.

Det är stadens rödgröna majoritet som fattat beslut om Stockholmshusen. Bygger gör de tre kommunala bostadsbolagen – Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder – som arbetat fram konceptet ihop med stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret.

Tanken är att hyrorna ska vara cirka 25 procent lägre än i annan likvärdig nyproduktion. För att klara det har man förenklat byggprocessen på olika sätt och bygger på mark som är lättbyggd och inte kuperad.

Totalt ska upp till 5 000 sådana lägenheter byggas i kommunen före 2020. Flesta blir det i söderort, cirka 1 900 lägenheter.